CRIZĂ MONDIALĂ. Fertilitatea bărbaților, pusă la grea încercare de stilul de viață nesănătos

  • Publicat:
CRIZĂ MONDIALĂ. Fertilitatea bărbaților, pusă la grea încercare de stilul de viață nesănătos
Foto: Shutterstock

Dacă nu sunt luate măsuri, omenirea s-ar putea confrunta cu o criză mondială a fertilității, spun oamenii de știință. Potrivit acestora, bărbații înregistrează valori foarte scăzute ale concentrației de spermatozoizi. Mai precis, nivelurile de spermatozoizi s-au redus cu peste 50% în ultimii 40 de ani. Deși cauzele infertilității la bărbați sunt diverse și unele rămân chiar necunoscute, cercetătorii cred că un rol major îl au factorii ce țin de stilul de viață și care sunt modificabili.

Concentrația materialului seminal a scăzut la jumătate în ultimii 40 de ani

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Human Reproduction Update, care a analizat datele colectate de la 153 de bărbați, concentrația de spermatozoizi este cu 51,6% mai scăzută, aspect ce poate explica numărul crescut de cupluri care se confruntă cu infertilitatea în ultimii zeci de ani.

Cred că avem de-a face cu o criză, pe care ar fi mai bine să o abordăm acum, înainte ca aceasta să ajungă la un punct de cotitură care ar putea să nu fie reversibil. Un astfel de declin reprezintă în mod clar o scădere a capacității populației de a se reproduce, a declarat profesorul Hagai Levine, autor al cercetării de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru TheGuardian.

Studiile anterioare au sugerat că fertilitatea este compromisă dacă concentrația spermatozoizilor scade sub aproximativ 40 milioane per ml.

Cercetătorii sunt de părere că printre posibilele cauze ale scăderii concentrației de spermatozoizi se numără: fumatul, obezitatea, sedentarismul, lipsa de odihnă, stresul, alimentația nesănătoasă și substanțele chimice sau alți factori de mediu care pot perturba sistemul endocrin.

Dacă ne îmbunătăţim calitatea vieţii eliminând aceşti factori, atunci există posibilitatea îmbunătăţirii spermogramei (analiza care constă în recoltarea de spermă și care arată cantitatea și calitatea spermatozoizilor). Rezultatele se văd însă în timp, nu imediat ce luăm decizia de schimbare a stilului de viaţă.

Potrivit profesorului Richard Sharpe, expert în sănătatea reproducerii masculine la Universitatea din Edinburgh, „noile date arată că tendința pare a fi un fenomen la nivel mondial”.

Declinul ar putea însemna că este nevoie de mai mult timp pentru cupluri pentru a concepe și, pentru mulți, timpul nu este de partea lor, deoarece amână întemeierea unei familii până când femeia are 30 sau 40 de ani, când fertilitatea ei este deja redusă.

Aceste probleme nu afectează doar cuplurile care încearcă să aibă copii. Ele reprezintă, de asemenea, o problemă uriașă pentru societate în următorii 50 de ani, deoarece din ce în ce mai puțini tineri vor fi în preajmă pentru a lucra și a sprijini numărul tot mai mare de oameni în vârstă, a adăugat Richard Sharpe.

Cauzele infertilității la bărbați

Problema infertilităţii masculine rămâne la fel de complexă precum cea feminină: factorii determinanţi sunt variaţi şi multipli, pornind de la dezechilibre hormonale până la probleme fizice sau psihologice. De asemenea, şi stilul de viaţă poate juca un rol important în cauzarea infertilităţii, de aceea bărbaţii care adoptă un mod de viaţă echilibrat şi sănătos au şanse să producă mai mulţi spermatozoizi viabili.

O cauză importantă a infertilităţii masculine, dar nu singura, este varicocelul, reprezentat de vasele dilatate de pe scrot, care pot duce la reducerea numărului şi calităţii spermatozoizilor. Alte cauze pot fi:

  • Infecţii cu transmitere sexuală, cum ar fi cele produse de Chlamydia, Mycoplasma, gonoreea, inflamația prostatei sau a testiculelor.
  • Antecedente de oreion cu afectare testiculară (orhită urliană)
  • Blocaje în conductele ce transportă sperma – unii bărbaţi prezintă blocaje în partea epididimului sau canalelor deferente. Persoanele cu fibroză chistică sau alte probleme ereditare se pot naşte chiar şi fără canalele deferente (CAVD).
  • Dezechilibre hormonale – tulburările testiculare se pot asocia afectării altor sisteme hormonale cum ar fi hipotalamusul, glanda pituitară, tiroidă şi glandele suprarenale. Testosteronul scăzut împreună cu alte probleme hormonale stau la baza cazurilor de infertilitate masculină.
  • Anumite medicamente – terapia cu testosteron, utilizarea steroizilor pe termen lung, anumite medicamente antifungice.
  • Defecte cromozomiale – acestea pot fi moştenite, cum ar fi sindromul Klinefelter, în care un bărbat se naşte cu un cromozom Y şi doi cromozomi X (în loc de un cromozom X şi un cromozom Y).
  • Tumori testiculare – care pot fi depistate cu ocazia investigării infertilităţii.

De asemenea, factorii de mediu, cum ar fi chimicalele industriale, expunerea la metalele grele, radiaţiile, precum şi consumul de droguri, fumatul, alcoolul, stresul, obezitatea pot determina infertilitatea masculină.

De cele mai multe ori, infertilitatea masculină nu prezintă semne sau simptome evidente, cu excepţia inabilităţii de a concepe un copil. Există totuşi unele situaţii în care existenţa acestei afecţiuni se face simţită, prezentând simptome precum disfuncţii sexuale, durere sau umflare în zona testiculară, pilozitate facială şi corporală redusă şi o producţie de spermă sub nivelul normal.

În cazul în care bărbatul acuză una sau mai multe din aceste simptome, este recomandat un consult medical, efectuat de regulă de un medic urolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult