Uleiul de avocado și uleiul de măsline sunt promovate pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Ambele conțin grăsimi sănătoase pentru inimă, iar unele studii au dovedit, de-a lungul timpului, că reduc inflamația și protejează organismul împotriva bolilor de inimă.
Cu toate acestea, s-ar putea să te întrebi care este diferența dintre aceste două uleiuri și care dintre acestea este o alegere mai sănătoasă. Uite o scurtă comparație între uleiul de măsline și uleiul de avocado care să te poată ajuta în luarea unei decizii corecte pentru gusturile și nevoile tale.
Uleiul de avocado este obținut prin presarea fructul arborelui de avocado, care conține aproximativ 60% ulei. Deși originar din America Centrală, avocado este acum produs în multe locuri din lume, inclusiv în Noua Zeelandă, Statele Unite, Africa de Sud și multe altele.
Poți cumpăra ulei de avocado rafinat sau nerafinat. Versiunea nerafinată este presată la rece, păstrându-și culoarea și aroma naturală.
Uleiul de avocado poate fi achiziționat atât rafinat, cât și în varianta nerafinată. Varianta nerafinată este presată la rece și își păstrează culoarea și aroma naturală de avocado. Opusul uleiului nerafinat este uleiul de avocado rafinat care este extras folosind căldură și uneori solvenți chimici. De obicei, uleiul rafinat este albit și dezodorizat, rezultând un produs mai puțin aromat.
Uleiul de avocado este versatil și are atât utilizări culinare, cât și pentru îngrijirea pielii.
La fel ca uleiul de avocado, uleiul de măsline este apreciat pentru beneficiile sale potențiale pentru sănătate, inclusiv pentru reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer și creșterea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge.
Uleiul de măsline este un aliment prezent în majoritatea gospodăriilor și este utilizat fie în salate, fie în gătirea cărnurilor sau a altor preparate culinare.
Uleiul de măsline este făcut din măsline presate. Este disponibil și poate fi achiziționat în diferite variante, inclusiv ulei de măsline pur, extravirgin sau virgin.
Uleiul de măsline virgin și cel extravirgin se extrag prin presare la rece. Ca și în cazul uleiului de avocado rafinat, uleiul de măsline etichetat „ulei de măsline” sau „ulei de măsline pur” conține un amestec de ulei presat la rece și ulei rafinat care a fost extras prin substanțe chimice sau căldură.
Atât uleiul de avocado, cât și uleiul de măsline sunt surse excelente de grăsimi sănătoase. Astfel, nu dai greș cu niciunul dintre cele două. Cu toate acestea, există câteva diferențe esențiale cu privire la momentul în care să le folosești, astfel încât să-ți ofere beneficii optime pentru sănătate.
Totul depinde de preferințele gustului și de metoda de gătit la care dorești să recurgi. Specialiștii recomandă utilizarea uleiului de avocado pentru gătit, iar uleiul de măsline extravirgin este considerat ideal pentru preparatele reci, precum salatele sau diverse aperitive.
Surse: byrdie.com, healthline.com, brightland.co