Condimente care previn pierderile de memorie și ajută la slăbit. Pune-le mai des în mâncare!

  • Publicat:

Dacă vrei să îți protejezi sănătatea creierului și să îți menții silueta, folosește mai des condimente în mâncare! Mirodeniile sunt folosite de mii de ani pentru gustul, dar și proprietățile lor medicinale extraordinare. Iar cercetările din ultimii zeci de ani le confirmă aceste beneficii. 

Pentru a avea un risc mai mic de a te confrunta cu obezitate, boli cardiovasculare, tulburări de memorie sau chiar cu boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, folosește mai des aceste condimente în mâncăruri.

Cuișoare

Cuișoarele sunt bogate în antioxidanți care protejează celulele de stresul oxidativ, pot ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge și au un rol benefic inclusiv în ceea ce privește simptomele de anxietate.

Nucșoară

Nucșoara are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, ajutând totodată la controlul tensiunii arteriale și scăderea colesterolului. De asemenea, studiile indică un efect benefic al nucșoarei asupra depresiei.

Șofran

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, poate ajuta la prevenirea acumulării de proteine care contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer. În plus, cercetările au arătat că șofranul are efecte antioxidante și antiinflamatoare care protejează creierul și ameliorează simptomele de depresie.

Piper negru

Datorită piperinei din compoziție, un antioxidant cu rol benefic în ameliorarea stărilor depresive, piperul este considerat un condiment cu adevărat util în protejarea sănătății creierului.

Studiile arată că piperul este o sursă bogată de antioxidanți cu rol important în menținerea sănătății mintale.

Scorțișoară

Adaugă mai des scorțișoară în cafea sau deserturi sănătoase. Datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare, scorțișoara este eficientă în ameliorarea virozelor de sezon, a crampelor abdominale și senzației de greață.

Mai mult decât atât, cercetări recente sugerează că scorțișoara poate regla nivelul de zahăr și colesterol din sânge, având totodată efect benefic asupra creierului, datorită antioxidanților puternici pe care îi conține și care protejează celulele de stresul oxidativ.

Cardamom

Acest condiment prea puțin utilizat în bucătăria românească începe să câștige popularitate în ultimii ani, datorită efectelor benefice demonstrate în cadrul studiilor științifice. Potrivit cercetărilor, cardamomul are proprietăți medicinale similare ghimbirului și turmericului. Acest condiment poate normaliza tensiunea arterială, reduce riscul de accident vascular cerebral și protejează celulele de la nivelul creierului.

O modalitate simplă să consumi mai des cardamom este să-l adaugi zilnic în ceașca de cafea.

Turmeric

Turmericul conține curcumină, un polifenol cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice, utile în prevenția sau tratamentul depresiei și bolii Alzheimer.

Pentru a fi absorbită corect în organism, curcumina trebuie combinată cu piperina. Așadar, folosește în mâncare combinația de turmeric și piper pentru a te bucura la superlativ de beneficiile acestor două condimente.

Adaptogeni

Extractele de ashwagandha, rhodiola și ginseng ajută la combaterea stresului și îmbunătățirea stării psihice.

Aceste condimente sunt, de fapt, adaptogeni, plante care protejează în mod eficient celulele de stresul oxidativ și au efect pozitiv asupra oboselii, depresiei și anxietății.

Ghimbir

Datorită gingerolului din compoziție, consumul de ghimbir ajută digestia, reduce inflamația, ameliorează durerile și previne degradarea celulară. De asemenea, studiile arată că ghimbirul are efect pozitiv și asupra sănătății mintale, putând îmbunătăți funcția cognitivă.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare, este posibil ca ghimbirul să joace un rol protector în boli precum Parkinson sau Alzheimer.

Fulgi de ardei iute

Capsaicina din ardeiul iute are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care ar putea ajuta la protejarea creierului de boli precum depresia sau demența. Totodată, fulgii de ardei iute adăugați în mâncare sprijină arderea caloriilor, fluidizează sângele și pot avea inclusiv efect analgezic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale