Consumul zilnic de miere îmbunătățește valorile glicemiei și ale colesterolului, mai ales dacă este crudă și provine dintr-o singură sursă florală (în special salcâm), arată un studiu publicat recent în revista Nutritional Reviews.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toroto, consumul a 2 lingurițe de miere în fiecare zi (aproximativ 40 de grame) poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică. De asemenea, concluzia oamenilor de știință, în urma metaanalizei efectuate, este că „mierea nu este la fel de nocivă ca zahărul, cum în mod eronat s-a afirmat în ultimii ani”.
„Chiar dacă mierea este 80% zahăr, ea este un aliment complex. Conține proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi cu beneficii pentru sănătate”, a declarat dr. Tauseef Khan, cercetător principal al studiului.
Rezultatele obținute de cercetători indică faptul că 2 lingurițe cu miere pe zi ajută la reglarea glicemiei, cresc colesterolul „bun” HDL, scad colesterolul „rău” LDL și nivelul trigliceridelor, precum și anumiți markeri inflamatori specifici bolii de ficat gras.
„Recomandarea nu este să începeți să consumați miere, dacă în prezent evitați zahărul. Ci mai degrabă să înlocuiți zahărul de masă, siropul sau alt îndulcitor cu miere, care este mai sănătoasă”, a adăugat Khan.
De asemenea, specialiștii recomandă miere crudă, cât mai puțin procesată.
„Mierea își pierde multe din beneficii după pasteurizare, când este încălzită la 65 de grade Celsius timp de cel puțin 10 minute. Lucru valabil și când adăugați miere în ceaiul fierbinte. E de preferat să o consumați cu iaurt, în salate de fructe, pe pâine integrală sau pur și simplu ca atare”, spun experții.
Sursa: https://academic.oup.com/nutritionreviews/advance-article/doi/10.1093/nutrit/nuac086/6827512