Locuințele în care temperatura este prea scăzută sau, din contră, prea crescută sunt un pericol pentru sănătate. Mai expuși sunt cei care au probleme cu circulația, persoanele diabetice și cele care suferă de artrită, depresie sau anxietate, dar și copiii. Consecințele temperaturilor scăzute din locuință pot consta în viroze frecvente, dar și creșterea tensiunii arteriale și riscul mai mare de pneumonie, infarct sau accident vascular cerebral.
Află care sunt riscurile temperaturilor nepotrivite din locuință asupra sănătății și cât ar trebui să indice termometrul în case în sezonul rece.
Nici prea frig, nici prea cald! În casă, temperatura nu ar trebui să scadă sub 18 grade Celsius dacă vrem să fim feriți de probleme, mai ales dacă în locuință sunt copii mici și persoane care suferă de afecțiuni circulatorii, diabet, artrită, insomnie, depresie sau anxietate.
Același lucru este valabil în cazul temperaturilor peste 24 de grade Celsius, care pun în pericol în special sănătatea bebelușilor.
Iată care sunt intervalele de temperatură considerate optime și cele periculoase pentru sănătate:
Vasele de sânge se îngustează, crește tensiunea arterială, sângele devine mai gros și riscul de boli cardiovasculare este mai mare (atac de cord, accident vascular). De asemenea, corpul este mai puțin rezistent și există pericolul apariției sau agravării bolilor respiratorii (răceală, astm, pneumonie etc.) pe fondul umezelii și mucegaiului.
Aceasta este considerată temperatura optimă pentru dormitor, în timpul somnului, pentru adulți. În cazul copiilor, temperatura ideală în timpul nopții este cea cuprinsă între 17 și 20 de grade Celsius.
Este intervalul de temperatură recomandat în timpul zilei în locuință, pentru adulți. Pentru copii, între 22 și 24 grade Celsius.
Temperaturile prea mari pun în pericol sănătatea copiilor și bebelușilor. Supraîncălzirea poate determina o mulțime de efecte secundare: insomnii, agitație, deshidratare, febră.