Suplimentele pot reduce eficiența chimioterapiei sau, din contră, pot avea ca efect apariția unor reacții adverse puternice. Așadar, fiți echilibrați când citiți pe undeva de soluții-minune contra cancerului. Multe dintre ele sunt inofensive, dar în alte situații pot complica și mai mult starea bolnavului de cancer.
Printre suplimentele care pot influența metabolizarea chimioterapicelor se numără cele pe bază de sunătoare, ginseng, valeriană, usturoi și echinaceea. Acestea conțin substanțe ce pot influența eficacitatea chimioterapiei sau, uneori, pot să mascheze posibilele efecte secundare pe care aceasta le dezvoltă.
De asemenea, „sucul de grepfrut este contraindicat în combinație cu aproape orice medicament, pentru că există riscul creșterii concentrației acestuia prin efectul inhibitor enzimatic pe care-l au unele substanțe din acest fruct”, spune prof. univ. dr. farmacist Ilioara Oniga.
Scăderea concentraţiei citostaticului la nivel sanguin duce la diminuarea eficienţei acestuia. Pe de altă parte, creşterea concentrației poate duce la toxicităţi crescute, astfel încât e recomandat ca pacienţii să întrebe medicul curant dacă intenţionează să folosească anumite ceaiuri sau tratamente complementare.
Alte remedii care nu doar că nu sunt eficiente, ba chiar pot agrava starea de sănătate a pacientului bolnav de cancer sunt uleiul de canabis, clorura de cesiu, vitamina C, amigdalina (vitamina B17).
„Adesea sunt trecute cu vederea pe motiv că au fost cumpărate de la plafar sau sunt din plante, deci ce rău pot să facă? Lucrurile nu sunt atât de simple. Există otrăvuri obţinute din plante. Există citostatice derivate din plante. Natural nu înseamnă neapărat inofensiv”, spune dr. Edvina Pîrvu, medic specialist oncolog.