Tiroida – ce analize se fac pentru a verifica dacă funcționează corect

În popor se vorbește despre tiroida ca fiind ”glanda”.
  • Publicat:
Tiroida – ce analize se fac pentru a verifica dacă funcționează corect
Ce analize și teste se fac pentru verificarea funcționării glandei tiroide, foto: Shutterstock

Probabil, glanda tiroidă este cea mai cunoscută dintre glandele sistemului endocrin. Tot ”glandei” în popor i se atribuie și kilogramele în plus. Se știe că în caz de hipotiroidie, pacienții câștigă mai ușor în greutate. Însă, în realitate, astăzi, doar 5% dintre pacienții cu kilograme în plus le dau din cauza prostei funcționări a glandei tiroide, cauza fiind stilul de viață neechilibrat. Și totuși ce analize și teste se fac pentru a ne asigura că glanda tiroidă funcționează în parametri optimi?

Glanda endocrină numită tiroida se găsește nivelul gâtului. Sub formă de future, tiroida are doi lobi, conectați prin istmul tiroidian. De buna funcționare a glandei tiroide depinde întreaga dezvoltare încă de la naștere, secreția optima a hormonilor tiroidieni este responsabilă de buna dezvoltare a creierului. Tiroida o glandă bogat vascularizată. Ea mai secretă hormoni responsabili pentru modul în care corpul utilizează energia, consumă oxigenul și produce căldura, aceștia fiind tiroxina (T4) și triiodotironina (T3).

 Încă din maternitate se fac teste pentru buna funcționare a glandei tiroide

Ca adult însă, atunci când testați sănătatea tiroidei se apelează  la medicul specialist endocrinolog. Ca orice consult, se începe cu anamneza (este bine să știți dacă în familie sunt cazuri de pacienți cu boli de tiroidă). Medicul endocrinolog va palpa tiroida și zona în care aceasta se află, după discuția inițială și după ce ați prezentat analize mai vechi dacă acestea există.

Ce analize de sânge se fac pentru verificarea glandei tiroide

În evaluarea funcției glandei tiroide se recomandă și teste de sânge. Analize specifice TSH și FT4 vor fi recomandate de către medic. Însă, sunt posibilile și aceste teste TRAB (anticorp anti-receptor de TSH, specific pentru boala Basedow, o cauză autoimună de hipertiroidie) și T3.

Ce e de făcut dacă sunt noduli suspecți ai tiroidei

În funcție de suspiciuni, se poate recomandă o ecografie cervicală anterioară, pentru a observa dimensiunea și structura tiroidei, vasele de sânge și a identifica prezența unor posibili noduli. Dacă există noduli suspecți, se poate recomanda puncția aspirativă cu ac fin poate reprezenta în unele cazuri următorul pas în evaluarea nodulilor tiroidieni (evaluare citologică). Un alt test recomandat poate fi scintigrafia tiroidiană dacă pacientul are gușa nodulară/nodul unic cu TSH sub limita inferioară a normalului sau suferă de hipertiroidie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult