În general, acceptăm tratament medicamentos atunci când simptomele unei afecțiuni ne supără și sunt pregnante. Însă în cazul hipertensiunii nu prea apar simptome, de asta i se spune și ”ucigașul tăcut”, valorile prea mari ale presiunii sângelui putând duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral etc. Tratamentul medicamentos împotriva hipertensiunii arteriale se prescrie doar de medicul curant, iar pacientul hipertensiv trebuie să se prezinte regulat la medic pentru ajustarea dozelor în caz că medicația prescrisă nu mai dă randamentul scontat.
Ce trebuie să știe un pacient care tocmai a descoperit că suferă de hipertensiune arterială? În primul rând că are nevoie de un tratament persoanlizat: ”Înainte de a trece în revistă tipurile de tratament antihipertensiv disponibile în acest moment, trebuie subliniate câteva aspecte. În primul rând, numai medicul poate decide, în urma unei analize amănunțite a pacientului suspect de hipertensiune arterială, în funcție de profilul acestuia, vârstă, ereditate, alte afecțiuni, stil de viață, ce tratament se potrivește” explică dr. Ana Maria Vintilă, medic cardiolog.
După inițierea tratamentului pacientul este urmărit pentru a se stabili dacă răspunde la medicația prescrisă, dacă valorile tensionale se stabilizează în țintele dorite și dacă eventualele reacții neplăcute dispar sau pot fi gestionate.
Tratamentul trebuie apoi urmat zi de zi, exact așa cum a fost prescris. ”Periodic se efectuează controale la medic și tot periodic, așa cum a recomandat medicul, este bine ca pacientul să își monitorizeze valorile tensionale. Ori de câte ori observă modificări ale acesteia, trebuie să ia legătura cu medicul. Dar până la recomandarea acestuia, nu are voie să intervină asupra schemei terapeutice prescrise. În caz contrar, putem să ne confruntăm cu dereglări periculoase ale valorilor tensionale” a mai completat dr. Ana Maria Vintilă.
Tratamentul antihipertensiv nu asigură protecție decât dacă tensiunea arterială este adusă la valorile care sunt dovedite în ghiduri că oferă cea mai bună protecție! Pacientul trebuie să întrebe medicul și să se asigure că a înțeles care este ținta în cazul său și să își măsoare frecvent, cum i-a recomandat medicul, tensiunea arterială, ca să se asigure că este la ținta dorită.
”Există zeci de produse antihipertensive disponibile pe piața românească. Nu există o superioritate dovedită a unei clase de medicamente în raport cu alta, atâta timp cât se reușește, prin tratament, atingerea valorilor-țintă de tensiune arterială! Totuși, în funcție de bolile asociate pe care fiecare pacient le poate avea, medicul poate să aleagă anumite medicamente care, pe lângă scăderea tensiunii arteriale, s-au dovedit potrivite și în alte scopuri terapeutice. Din nou este bine să nu comparăm tratamentul primit cu al cunoscuților care primesc și ei antihipertensive, deoarece situația în care ne aflăm noi poate fi diferită de a lor” a mai completat medicul cardiolog.
Astăzi pentru a trata hipertensiunea arterială există mai multe tipuri de medicamente specificie ”Avem, astfel: diuretice, inhibitorii enzimei de conversie, blocanții receptorilor de angiotensină II (numiți și sartani), beta-blocantele, blocantele canalelor de calciu. Alte clase de medicamente antihipertensive sunt considerate în prezent medicamente de rezervă, recomandate în forme greu tratabile de hipertensiune arterială sau cu anumite particularități, în special ale mecanismelor implicate în apariția hipertensiunii arteriale” a încheiat medicul cardiolog.