„Dacă îți faci un obicei din a cumpăra lucrurile de care nu ai nevoie, curând vei vinde lucrurile de care ai nevoie”, spune un proverb filipinez. Iar studiile îl confirmă. Aparent, lucrurile materiale nu ne vor satisface niciodată. Da, pot reprezenta o fericire temporară, însă nu ne vor împlini cu adevărat.
Pentru că toate se degradează. Pentru că toate sunt temporare prin natura lor. Pentru că ele strălucesc doar în magazin și nu și acasă. Pentru că mereu se va găsi ceva mai nou, mai frumos, mai cool.
Fericirea, în esență, poate fi sabotată de aceste lucruri aparent pozitive. Dar hai să vedem mai întâi care sunt acestea!
Ce este social media, de fapt? O platforma menită să păstrezi legătură cu ceilalți și să formezi o comunitate, nu? În realitate, cei mai mulți folosesc social media pentru a posta versiuni ale vieții lor care sunt, de cele mai multe ori, complet în antiteză cu viață pe care o duc de fapt.
Iar acest prost obicei de a urmări ceea ce postează prietenii îți poate crea falsa impresie că viață ta nu este la fel de bună, de interesantă sau palpitantă. Ceea ce nu este în regulă deloc.
Citește și: 3 lecții despre fericire de la Eddie Jaku, supraviețuitor de la Auschwitz
În mod clar, a avea țeluri bine definite sau planuri nu viitor nu e rău deloc. De fapt, ele te motivează să perseverezi și să îți dai silința pentru a realiza tot ceea ce îți aduce fericire. Dar dacă vei fi exclusiv orientată către atingerea unui țel, vei sfârși dezamăgită.
Dacă crezi că „vei fi fericită când vei realiza acel lucru”, ei bine în felul acesta nu vei mai fi fericită nicicând. Fericirea nu este ceva ce trebuie să ți se întâmple. Fericirea e o stare. O stare a ta proprie și personală. Dacă tu nu ești azi fericită cu tine ca un tot, cu realizările tale, șamd, nu vei fi fericită nici pe viitor.
Citește și: Banii și legătura cu fericirea: cum ne afectează?
Căutarea fericirii în lucruri materiale va avea întotdeauna viață scurtă. Cumpărăturile nu vor stinge niciodată goana noastră după satisfacție. Drept dovadă, pun pariu că și dulapul și sertarele tale supra pline confirmă acest aspect. Indiferent de cât vom avea, niciodată nu va fi suficient și vom vrea și mai mult.
Experiențele sunt cele care ne fac pe deplin fericiți. Și nu posesiunile. Și, desigur, ne mai sunt la îndemână și dragostea, compasiunea și credința. Când vom înceta să căutăm fericirea în mall, vom avea mari șanse să o găsim mult mai aproape de noi.
Citește și: Găseşte fericirea în lucruri mărunte!
Surse: The every girl, Well and good, Very well mind