Boala Alzheimer este una dintre cele mai de temut la ora actuală. Se estimeaza că afectează 5 la sută dintre persoanele de 65 de ani.
Mai mult, riscul de a face Alzheimer se dublează dupa această vârstă, la fiecare 5 ani. Așa că procentul persoanelor de peste 85 de ani cu Alzheimer poate fi și de 50 la sută.
Există o mulțime de factori de risc implicați în apariția acestei boli neurodegenerative. Se presupune că boala Alzheimer apare ca urmare a acumulării anormale a unor tipuri de proteine în jurul celulelor de la nivelul creierului.
Aceasta duce și la afectarea comunicarii normale între celulele. Părțile din creier afectate încep să se micșoreze, primele fiind afectate cele responsabile pentru memorie.
Cauzele exacte ale acestui fenomen nu sunt pe deplin cunoscute. Însă există câțiva factori de risc.
Printre factorii de risc care nu pot fi modificați sunt vârsta înaintată, istoricul familial de boală și sindromul Down.
Însă există și factori de risc ce pot fi controlați precum fumatul, obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, excesul de alcool, colesterolul crescut și apneea de somn sau întreruperea respirației în somn.
De asemenea, loviturile sau accidentele care afectează capul, depresia, hipoacuzia și singuratatea pot crește riscul de Alzheimer!
Pentru informații de sănătate, vă așteptăm și pe canalele noastre de youtube, insta și tik tok!