Copiii din ziua de azi sunt expuși la o mulțime de produse de cumpărat zi de zi. Fie că vorbim despre oferta de produse alimentare, fie despre jucării, copiii văd și cer. De aceea se impune educație financiară încă de la cele mai mici vârste. Aceștia trebuie să înțeleagă în funcție de vârstă ce sunt banii, rolul acestora, valoarea banilor, ce putem obține cu bani, evitarea risipei, dorința de a câștiga bani, în cât timp și cu ce eforturi se câștigă banii, rolul economiilor bănești.
Înainte de a vorbi copiilor despre bani este important să analizăm propriul discurs despre finanțe. Și ce emoții simțim. Iată sfatul unui coach financiar: ”Ce emoții avem atunci când vine vorba despre bani? Transmitem emoțiile copiilor! Și primele iluzii și coșmaruri pe care le au copiii sunt cele ale părinților” este de părere Maria Cristina Banu.
Probabil în copilărie am auzit foarte des cu toții părinții invocând lipsa banilor la diverse cereri ale noastre. Ei bine, copiilor le-ar prinde bine de exemplu să audă unde merg resursele financiare lună de lună, decât doar ”nu avem bani”. ”Să le explicăm copiilor legătura între bani și valoarea unui lucru. Aș spune că primează să le explicăm în funcție de vârstă și de limbajul lor cum gestionăm banii, cum îi economisim, cheltuim, cum evaluăm valoarea unui lucru – decât să le spunem n-avem bani să-ți iei jucăria x sau e prea scump telefonul pe care ți-l dorești. Cred că ar fi mai util să-i lăsăm pe ei să facă legătura între bani și valoare.
”Am cunoștințe care le acordă copiilor un buget limitat în care ei trebuie să prioritizeze plăcerile și dorințele. Alte idei: există acum școli de anteprenoriat pentru copii, eu îi urmăresc pe cei de la Ken Academy. Să ne jucăm cu ei jocuri financiare în care să îi învățăm să experimenteze real economia și să-și dezvolte și abilități precum luarea deciziilor, managementul riscului, gestionarea emoțiilor” a mai completat coah-ul financiar.