„Diagnosticul de cancer de pancreas se pune după analizele de laborator și imagistică. Dintre testele de laborator total nespecifice, o anemie poate să conducă la investigarea inclusiv a unui cancer de pancreas. Aceasta pentru că o tumoră poate să invadeze și să ulcereze duodenul sau stomacul și să dea hemoragii oculte sau vizibile.
Boala neoplazică în sine este o boală consumptivă și poate să dea pur și simplu această anemie neoplazică. Un sindrom de colestază, adică bilirubine crescute (bilirubina totală și bilurubina directă), înseamnă un icter mecanic. În icterele mecanice, trebuie făcut un diagnostic diferențial între icterele date de un calcul migrat de la nivelul veziculei biliare și cele date de tumorile periampulare, tumori maligne dezvoltate în jurul porțiunii terminale a căii biliare, acolo unde și stenozează.
De asemenea, în tumorile metastatice, cu metastaze hepatice, pot să apară sindroame de hepatocitoliză, adică transaminaze mult crescute. Există forme de debut de cancere cu pancreatită acută, cu amilaze și lipaze, cu dureri în bară, tot cotegiul simptomatologiei unei pancreatite acute.
Există markerii tumorali care ne pot orienta, dar până la urmă diagnosticul merge către imagistică. Dacă se începe cu o ecografie în cazul unui control de rutină, trebuie să știm că examenul cel mai bun pentru diagnostic este tomografia computerizată.
Un screening CT poate să ne arate nu numai prezența formațiunii tumorale, ci și localizarea, invazia structurilor de vecinătate, invazia vasculară care ar putea să o facă nerezecabilă. Sunt criterii foarte clare imagistice care ne spun dacă tumora respectivă poate fi abordată chirurgical, din prima, sau e nevoie de un tratament de radio-chimioterapie neoadjuvant.
Și după reducerea dimensiunilor și a gradului de invazie, vedem dacă se obține un stadiu mai fezabil pentru a rezeca tumora” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.