Hipertensiunea arterială poate fi extrem de periculoasă, tocmai de aceea este nevoie de câțiva pași prin care să o ții sub control. Cu toate astea, ce funcționează pentru o persoană, nu este neapărat valabil pentru o alta. Cecetătorii încă încearcă sî înțeleagă care sunt cele mai eficiente metode sau terapii prin care aceasta poate fi ținută sub control.
Un studiu pilot recent publicat în Canadian Journal of Cardiology a observat eficacitatea antrenamentelor yoga în controlul hipertensiunii arteriale. Comparativ grupului de control, grupul care a făcut yoga avea îmbunătățiri semnificative comparativ programelor de stretching.
Tensiunea arterială trebuie să fie la un anumit nivel atfel încât organismul să funcționeze corespunzător. Dacă este prea mare sau prea mică, aceasta poate duce la apariția unor probleme serioase de sănătate. Hipertensiunea poate crește riscul de accident vascular cerebral, infarct sau probleme de rinichi. Dr. Leonard Pianko, cardiolog în Aventura, Florida, care a fost și implicat în studiu, a explicat pentru Medical News Today cum afectează hipertensiunea organismul.
„Hipertensiunea este cunoscută ca un ucigaș silențios pentru că nu prezintă simptome. Este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și insuficiența renală, dar și pentru accidentul vascular cerebral și alte probleme medicale precum diabetul sau nivelul crescut de colesterol”.
Există câteva schimbări în stilul de viață care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. De exemplu, trebuie să menții o greutate optimă și să modifici dieta astfel încât să nu mai conțină atât de multă sare și grăsimi.
„Există multe medicamente eficiente pentru reducerea tensiunii arteriale, dar schimbările din stilul de viață, precum exercițiile fizice, dieta, reducerea fumatului și hidratarea s-au arătat mai eficiente față de aceste medicamente”, a spus Dr. Pianko.
În acest studiu pilot s-au examinat beneficiile yoga pentru managementul tensiunii arteriale. Studiul a inclus 60 de participanți care aveau hipertensiune. Cercetătorii au împărțit aleatoriu participanții în două grupuri. Ambele grupuri au completat un program de aerobic. Mai apoi, unul dintre grupuri a adăugat încă 15 minute de yoga pe o perioadă de cinci zile. Cel de-al doilea grup a înlocuit yoga cu exercițiile de stretching, tot pentru o perioadă de cinci zile. Procesul a durat trei luni.
În ambele grupuri s-au observat îmbunătățiri privind tensiunea arterială, dar grupul care avea yoga în program avea o îmbunătățire semnificativă în tensiunea arterială, puls și riscul de boli cardiovasculare realizat cu ajutorul scorului Reynold.
Scorul Raynolds ajută la măsurarea riscului pentru bolile cardiovasculare. Astfel, rezultatele au indicat faptul că yoga poate fi cea mai eficientă formă de mișcare privind îmbunătățirea tensiunii arteriale.
Autorii studiului au explicat că există câteva motive pentru care s-au observat aceste îmbunătățiri în rândul participanților care au făcut yoga. Acestea ar putea fi reducerea activității sistemului nervos simpatic, reducerea nivelului de cortizol și îmbunătățirea vasodilatației.
Bineînțeles, încă sunt necesare mai multe studii în acest sens.