Cum să faci cele mai bune cornulețe umplute, care se topesc în gură. Ingredientul secret care le frăgezește

  • Publicat:
Cum să faci cele mai bune cornulețe umplute, care se topesc în gură. Ingredientul secret care le frăgezește
Foto: Shutterstock

Dacă ți-e poftă de cornulețe umplute ca-n copilărie, îți propunem să încerci rețeta de mai jos, explicată pas cu pas, pentru începători. Nu ai nevoie de cine știe ce îndemânare, dar este important să respecți toți pașii descriși și să adaugi ingredientul esențial care le dă cornulețelor frăgezime. Cât privește umplutura, poți folosi cremă de ciocolată cu nucă măcinată, diverse sortimente de gem sau rahat ori o combinație de zahăr cu scorțișoară. Din ingredientele de mai jos obții aproximativ 30 de cornulețe.

Ingrediente pentru aluatul de cornulețe umplute

  • 220 de grame făină tip 000
  • 170 de grame unt (80% grăsime, rece, nesărat) sau untură (aceasta le dă o frăgezime extraordinară cornulețelor)
  • 120 de grame cremă de brânză sau smântână 20% grăsime
  • 1 ou întreg
  • un praf de sare
  • 1 linguriță de extract de vanilie sau 2 pliculețe cu zahăr vanilat

Deoarece cornulețele vor avea o umplutură dulce, nu este necesar să adaugi zahăr în compoziția de aluat. Dacă, totuși, preferi varianta aceasta, poți adăuga 30-50 de grame de zahăr în rețetă.

De asemenea, în aluatul de cornulețe nu se pune drojdie, cum se face la cozonac, pentru că vrem să obținem o textură crocantă și sfărâmicioasă în același timp, completată de frăgezimea dată de unt sau untură.

Ingrediente pentru umplutura de cornulețe

Umplutură de gem și nuci: 150 de grame gem (la alegere), 50 de grame nuci măcinate

Umplutură de cremă de ciocolată și alune: 150 de grame cremă de ciocolată, 50 de grame alune tocate (poți înlocui cu fistic, nuci pecan, migdale)

Umplutură cu rahat: 150 de grame rahat colorat, tăiat cubulețe mici sau fâșiuțe de 2 centimetri lungime

Mod de preparare aluat 

Pune într-un castron încăpător făina, sarea, untul rece tăiat bucățele mici, oul, smântâna și extractul de vanilie sau zahărul vanilat.

Amestecă totul bine cu mâinile, apoi frământă până obții un aluat omogen.

Aluatul se taie în 3 părți egale și se înfoliază fiecare biluță obținută. Se lasă aluatul în frigider sau cămară pentru aproximativ 30 de minute.

Aluatul poate fi păstrat la congelator până la 3 luni, dacă îl ții în folie alimentară.

Modelarea și umplerea cornulețelor

Se scot bucățile de aluat de la frigider. Se întinde fiecare bucată de aluat cu sucitorul, pe masa pudrată cu puțină făină. Aluatul astfel întins în formă de cerc se taie cu un cutter de pizza sau cu un cuțit dat prin puțină făină în triunghiuri egale.

Acum sunt 2 variante:

  • fie pui umplutura pe întreaga suprafață a aluatului întins în formă de cerc și apoi tai triunghiurile din care formezi cornulețele (varianta mai rapidă)
  • fie pui umplutura dorită (rahat, cremă de ciocolată cu alune sau gem și nucă) pe fiecare triunghi (varianta mai migăloasă)

Triunghiurile cu umplutură se rulează de la bază spre vârf. Terminația ascuțită a cornulețelor trebuie să fie dedesubt când le pui în tava de copt, ca să nu se desfacă în timpul coacerii.

Foto: Shutterstock

La ce temperatură și cât timp se coc cornulețele umplute

Cornulețele umplute se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, având grijă să lași 2 centimetri spațiu între ele.

Tava cu cornulețe umplute se dă la cuptorul preîncălzit pentru 15-20 de minute, la o temperatură de 170 de grade.

Imediat ce le scoți din cuptor, tăvălește cornulețele prin zahăr pudră vanilat.

Cornulețele umplute își mențin frăgezimea până la 7 zile dacă sunt depozitate într-o cutie cu capac.

Foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult