Multă vreme considerat un aliment de bază al dietelor din Africa și Asia, meiul este o cereală mică, dar cu beneficii mari pentru sănătate. Este plin de vitamine nutritive și de minerale și are un conținut mai ridicat de proteine și de fibre decât multe alte cereale obișnuite. În cele ce urmează, vom analiza mai îndeaproape avantajele nutriționale ale meiului și de ce merită un loc de cinste în cămara noastră.
În afară de conținutul său ridicat de amidon și de fibre, meiul este o sursă prețioasă de vitamine și minerale. Este bogat în calciu, cupru, fier, mangneziu, mangan, fosfor, potasiu și seleniu, dar și o sursă excelentă de vitamine (B, C, E, K).
Toate soiurile de mei au o compoziție nutritivă similară, deși cantitățile exacte ale fiecărei substanțe pot varia. Cu toate acestea, toate soiurile de mei au un conținut ridicat de antioxidanți valoroși.
Conținutul de fibre pe care îl găsești în mei te poate ajuta să vindeci mai ușor afecțiunile tractului intestinal, precum diareea de pildă. Mai mult, dacă alegi să consumi mei în mod regulat, problemele de sănătate ale colonului vor dispărea și ele, dar tranzitul tău intestinal va fi unul mai bun.
Alimentația deficitară este unul din motivele principale pentru care diabetul își face apariția. Datorită conținutului sau ridicat de magneziu, meiul stimulează producția naturală de insulină a organismului prevenind astfel apariția diabetului. În egală măsură, meiul, prin ingredientele tale, menține scăzut nivelul zahărului din sânge.
Citește și: Ce au voie să mănânce diabeticii? Sfatul unui medic de familie
Acidul folic și fierul sunt doar două dintre cele mai importante componente ce sprijină formarea celulelor roșii din organism și mențin hemoglobina la nivel optim.
Cum am menționat și mai sus, meiul are un conținut ridicat de fibre, fapt ce ajută la menținerea nivelului de colesterol din organism. Și un flux al sângelui normal și sănătos.
Citește și: Câteva lucruri simple pentru sănătatea inimii
Lizina și prolina sunt doi aminoacizi pe care îi găsești în mei. Aceștia contribuie activ la crearea, dar și la menținerea colagenului natural de la nivelul pielii, responsabil cu elasticitatea și fermitatea pielii.
Datorită acidului lipoic pe care îl găsești în mei, poți spune adio coșurilor nedorite. Meiul este un antioxidant perfect pentru organismul nostru, are proprietăți antiinflamatorii, fapt ce favorizează circulația. Astfel, odată ce crește circulația sanguină în organism, riscul apariției acneei sau al ridurilor scade.
Citește și: Ce să mănânci dacă ai probleme cu pielea. Alimentele care previn uscarea tenului, roșeața și acneea
Proteinele din mei joacă un rol important în întărirea firului de par. Părul are nevoie de un conținut ridicat de proteine pentru a evita degradarea sau ruperea. Odată de firele de păr se bucură de un aport mare de proteine, ele vor mai puternice, mai sănătoase și mai pline de vitalitate.
Surse: Natural Food Series, Web Md, HealthLine, Organic Facts