În majoritatea situațiilor, ADHD la adult se întâlnește asociat cu alte tulburări. În jur de 80% din pacienți au o altă tulburare mentală asociată și până la jumătate din pacienți prezintă alte două tulburări mentale. ”ADHD la adult se asociază cu tulburări de anxietate, depresia, tulburarea bipolară, tulburări de personalitate, adicții, alte tulburări de neurodezvoltare cum ar fi tulburarea de spectru autist” explică dr. Mihai Zamfir, medic psihiatru.
Depresia și anxietatea sunt tulburări psihice destul de comune. Cum se manifestă la adultul cu ADHD, comparativ cu populația generală? ”Atât tulburările depresive cât și tulburările de anxietate sunt întâlnite mai frecvent la adulții cu ADHD, față de populația generală. În multe situații ele apar și ca o consecință a dificultăților din viața de zi cu zi, dificultăți produse de ADHD. Atunci când sunt mai ușoare, tulburările de anxietate sau cele depresive se ameliorează în urma tratamentului specific pentru ADHD” a mai continuat medicul psihiatru. În celelalte situații necesită un tratament specific.
Ce efect are ținerea sub control a ADHD prin medicamente, asupra tulburărilor asociate? Întreaga simptomatologie se remite sau fiecare tulburare va fi tratată separat? Discuția legată de taratamentul integrat al ADHD și tulburărilor asociate este complexă. La modul ideal se recomandă tratamentul concomitent pentru toate tulburările.
”În situații cu tulburări asociate în forme severe, de exemplu tulburare depresivă, tulburare bipolară, adicții, comportament suicidar, poate fi necesară mai întâi stabilizarea celeilalte afecțiuni și ulterior începerea tratamentului pentru ADHD. În forme ușoare de depresie sau anxietate asociate ADHD se poate începe doar tratament pentru ADHD și eventual adăugarea unui tratament medicamentos specific pentru acestea dacă simptomele lor nu se ameliorează” a explicat dr. Mihai Zamfir. Diversele tipuri de psihoterapie se pot adăuga pe tot parcursul tratamentului medicamentos.