Banii – ce cred despre bani oamenii bogați și cum văd banii oamenii săraci

Felul în care ne raportăm la bani ar putea influență cât de ajutor primim banii în viața noastră?
  • Publicat:
Banii – ce cred despre bani oamenii bogați și cum văd banii oamenii săraci
Cum văd banii oamenii săraci? Cum văd banii oamenii bogați? Foto: Shutterstock

”Banii sunt energie. Banii trebuie să circule. Banii trebuie reinvestiți. Banii aduc fericirea sau nu? Banii sunt necurați. Banii sunt ochii dracului. Din muncă cinstită nu poți face bani suficienți pentru o viață bună. Banii vin ușor la mine. Veniturile mele cresc constant. Nu avem bani! Mă căsătoresc pentru bani! Stă cu el pentru bani!, Când  luăm salariul, o să cumpărăm” Iată doar câteva dintre situațiile frecvente în care vorbim despre bani. Însă ce simțim atunci când vorbim despre bani?

Din ce perspectivă privim banii: din cea a omului mulțumit sau din cea a omului cu probleme financiare.

Cum privesc oamenii cu probleme financiare banii?

Iată ce spune Maria Cristina Banu, coach financiar despre persoanele care nu o duc bine cu banii”Acești văd banii ca pe o problemă. Mă refer că atunci când etichetăm ceva ca fiind o problemă, înseamnă că percepem că acel lucru ne aduce mai multe dezavantaje decât avantaje, mai mult minus decât plus. Asta înseamnă că într-un fel sau altul aceștia percep că banii le aduc mai multe dezavantaje decât avantaje așa că ori îi risipesc,ori îi cheltuiesc pe toți, ori evită să aibă de-aface cu ei, ori îi strâng la saltea sau într-un depozit pentru că sunt foarte atașați de ei și nu vor să-i piardă”.

Cum privesc oamenii prosperi financiar banii?

Oamenii prosperi nu sunt atașați de bani, adică au o percepție neutra fata de ei, sunt obiectivi. Warren Bufet spunea ca un investitor profesionist este relaxat si atunci cand pierde bani, si atunci cand castiga multi bani. ”Oamenii prosperi valorizează banii și îi văd ca pe un scop în sine și nu doar ca pe un mijloc de a cumpăra lucruri. De aceea ei îi pot economisi și investi cu ușurință. De asemenea, oamenii prosperi sunt educați financiar și știu să facă diferența dintre bogăție, adică cumpărarea simbolurilor prosperității (case, mașini de lux, haine de firmă), și prosperitate, adică acumularea de active care să producă bani și pe care să le poata lăsa în urma lor (portofolii de investiții, afaceri, active imobiliare)” a mai explicat coach-ul financiar.

O altă diferență este și percepția asupra îmbogățirii

Oamenii prosperi nu caută îmbogățire peste noapte. Sunt conștienți că acumularea de avere este un proces care necesită timp și efort și îmbrățișează în egală măsură rezultatele și efortul depus. ”Oamenii cu o situație materială bună înțeleg faptul că pentru a acumula avere într-o manieră sustenabilă este nevoie să creezi valoare pentru mulți oameni, să economisești, să investești, să construiești o avere care să rămână generațiilor următoare și să ai o viziune pentru bani mai mare decât propria persoană, adica să investești într-o viziune caritabilă. Practic încep și termină ciclul prosperității cu a servi milioane de oameni, și se bucură și de rezultate și bani în timpul acestui ciclu” a mai completat Maria Cristina Banu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult