Mulți copii din ziua de azi îl cunosc pe Moș Crăciun ca fiind acel bătrânel vesel, mereu îmbrăcat în roșu care oferă copiilor cadouri în Ajunul Crăciunului. Deși ideea unui om care zboară în jurul lumii într-o sanie condusă de reni zburători este irealizabilă, magia Moșului este o tradiție de lungă durată. Pentru multe familii, tradiția cu Moș Crăciun creează experiențe vesele și distractive.
A crede în Moș Crăciun poate aduce beneficii în dezvoltarea copiilor, fiind un mod creativ care le sporește imaginația și pofta de joacă. Descoperă motivul pentru care copilul tău ar trebui să creadă în existența lui Moș Crăciun și ce beneficii aduce această credință nevinovată a copilului!
Unii părinți sunt îngrijorați că a crede în Moș Crăciun implică ideea de minciună. Pentru ei, acest lucru nu numai că este considerat lipsit de etică, dar vizează și faptul că micuții ar putea să-și piardă încrederea în ei odată ce vor descoperi adevărul. Cu toate acestea, studiile spun altceva. Cercetătorii sugerează că majoritatea copiilor răspund pozitiv la descoperire și că orice supărare emoțională este de scurtă durată.
Cercetările cu privire la beneficiile credinței în existența lui Moș Crăciun sunt rare, dar există studii care indică faptul că există beneficii în ceea ce privește dezvoltarea imaginației copilului. A crede în ființe imposibile precum Moșul sau renul zburător ar putea, de asemenea, să exerseze inteligența și gândirea copiilor. Explorarea graniței dintre ceea ce este posibil și ceea ce este imposibil stă la baza tuturor descoperirilor și invențiilor științifice, de la avioane la internet.
Poate cel mai mare beneficiu pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor provine din descoperirea că Moșul nu este o ființă fizică reală. Există adesea o perioadă prelungită în care copiii devin din ce în ce mai nesiguri cu privire la existența lui Moș Crăciun. Spre sfârșitul acestei perioade, copiii încep să caute dovezi care să le confirme suspiciunile.
Încearcă treptat să îi oferi copilului tău câteva indicii cu privire la faptul că tu ești Moș Crăciun, făcându-l astfel să se simtă mândru de faptul că și-a dat seama. Spre exemplu, așează în mod vizibil câteva cadouri „de la Moșu” sub brad cu o seară înainte sau folosește propriul scris atunci când marchezi numele copiilor pe cadouri. După ce au făcut descoperirea, ei devin parte din lumea adulților și pot, de asemenea, obține beneficii emoționale prin preluarea unui rol de adult în menținerea în viață a mitului pentru frații lor mai mici.
În cele din urmă, chiar dacă nu există beneficii cognitive ale credinței în Moș Crăciun, doar faptul că această tradiție creează distracție ar putea fi suficient pentru întreaga familie.
Surse: news.utexas.edu, theconversation.com, brisbanetimes.com.au