Vă așteptăm astăzi, 20 decembrie, pe Facebook și www.csid.ro, la CSID.RO Live, cu o temă de sezon. Vorbim despre: bolile endocrine în sezonul rece și influența alimentației de sărbători asupra stării de sănătate a pacienților cu afecțiuni endocrine. Invitată este dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale, SANADOR.
Dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale, SANADOR: Nu putem vorbi de o incidență sezonieră, din punct de vedere endocrinologic, însă există o patologie, o singura afecțiune are incidență în sezonul rece: tioridita subacută. Ea presupune inflamația glandei tiroide. Ea apare uneori după o infecție respiratorie banală. De exemplu, după COVID, a crescut incidența tiroiditei subacute. Cu toate acestea, nu putem spune cu exactitate cauza apariției acestei boli.
Pacientul crede ca are o infecție ORL, nimeni nu se așteaptă la inflamația aceasta a tiroidei. Chiar medicul ORL-ist poate să nu diagnosticheze boala. Pacientul ajunge greu la medicul endocrinolog, uneori după ce a făcut trei cure de antibiotic. Pacientul este febril, are dureri la mișcarea capului, dureri atunci când înghite.
Această afecțiune este mult mai frecventă la femei tinere și de vârstă medie (între 40-50 de ani).
Pentru toți bolnavii care au o terapie orală cronică, dacă fac excese, se produc: diaree, vărsături. Atunci el poate să verse medicamentul. Aici foarte grav este, insuficiența suprarenală, unde pacienții au corticoterapie de care depind. La acești pacienți, întreruperea tratamentului, le pune viața în pericol.
Noi avem o bucătărie tradițională mai grea. Pacienții pot mânca, însă cu moderație și nu toate consumate la o masă. Alcoolul nu este o precauție specială la pacienții endocrini. Cu toate acestea, e indicat consumul limitat.
Pacienții care suferă de insuficiență suprarenală au o trusă de prim ajutor cu dexametazonă. Majoritatea au în trusa de prim ajutor suplimente cu enzime, care ne ajută digestia.