„Se poate trăi fără pancreas. Există numeroase situații în care pancreatectomia este totală, de exemplu în cazul în care avem o tumoră multicentrică, adică mai multe tumori localizate în întreg parenchimul pancreatic. Nu poți să faci o rezecție, nici în stânga, nici în dreapta. Și atunci va trebui să totalizezi pancreatectomia.
Sau extirpăm pancreasul dacă e o tumoră voluminoasă și nu poți obține margini de rezecție negative. Trimitem marginea respectivă la anatomie patologică în timpul operației și dacă rezultatul e negativ, trebuie să continuăm cu rezecția pancreatică. Astfel, de cele mai multe ori, se ajunge la o pancreatectomie totală.
De asemenea, și în cazul pancreasului friabil, a zonelor de pancreatită acută sau al pacienților cu diabet insulino-dependent, poți să faci o pancreatectomie totală. Se creează un diabet indus chirurgical, pacientul va ajunge într-un serviciu de diabetologie, la un diabetolog, care stabili o schemă foarte clară de insulină.
Pacientul va trebui să țină un regim foarte strict așa cum țin toți pacienții cu diabet” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, la Spitalul Clinic SANADOR.