Deshidratarea scurtează durata de viață. Ce au descoperit cercetătorii

Studiile arată că deshidratarea ar putea contribui la reducerea speranței de viață.
  • Publicat:
Deshidratarea scurtează durata de viață. Ce au descoperit cercetătorii
Foto: freepik

Îmbătrânirea este inevitabilă și este destul de greu să descoperim elixirul tinereții. Cu toate astea, cercetătorii au făcut eforturi pentru a depista modalități prin care putem încetini procesul de îmbătrânire. Mai exact, o nouă cercetare publicată în Lancet arată cum un test de sânge pentru cantitatea de sare din organism ar putea fi un indicator pentru îmbătrânirea biologică accelerată, bolile cronice și moarte prematură în rândul indivizilor de vârstă mijlocie. Astfel, studiul sugerează că deshidratarea ar putea contribui la aceste aspecte.

Afecțiunile cronice au fost asociate de-a lungul anilor cu bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, hipertensiunea, osteoporoza, demența și boala Alzheimer. Bineînțeles, nu este obligatoriu ca atunci când îmbătrânești să te confrunți cu aceste probleme de sănătate, plus că există mulți alți factori care te pot pune sub riscul acestor boli. Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, riscul de a dezvolta aceste afecțiuni medicale poate crește în urma factorilor precum fumatul, consumul de alcool în exces, lipsa mișcării și o dietă săracă.

Legătura dintre deshidratare și procesul de îmbătrânire

În noul studiu publicat în Lancet, cercetătorii au vrut să testeze ipoteza prin care dacă te menții hidratat poți încetini procesul de îmbătrânire. Această cercetare a fost parțial motivată de studii anterioare prin care s-a observat o legătură între restricția de apă și scurtarea vieții. Cercetarea a fost făcută pe adulți cu vârste cuprinse între 45-66 de ani.

Pentru a înțelege descoperirile făcute în urma cercetării asupra hidratării și procesului de îmbătrânire trebuie să observăm metodele de măsurare folosite de cercetători pentru a vedea nivelul de hidratare al unei persoane. Un test de sodiu s-a folosit pentru a determina acest nivel, iar astfel se putea vedea ce cantitate de sodiu există în sânge. Pentru că sodiul este un electrolit care ajută la echilibrarea fluidelor din organism, acest test este o modalitate prin care putem observa dacă o persoană este deshidratată. Potrivit Mayo Clinic, un nivel normal de sodiu în sânge este între 135-145 milimoli per litru.

Deși se cunoaște nivelul normal de sodiu din sânge, studiul arată că un nivel de 142 milimoli per litru au fost asociați cu un risc crescut de 39% de boli cronice, iar un nivel de 144 milimoli per litru a fost asociat unui risc crescut de moarte prematură cu 21%. Cu alte cuvinte, deshidratarea cronică poate scurta durata de viață.

Cea mai bună soluție pentru a menține zilnic o hidratare optimă este să bei multă apă sau fluide, în special dacă ești o persoană activă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult