Au trecut sărbătorile, dar ficatul nostru încă trage ponoasele după mesele îmbelșugate și stropite cu (prea mult) alcool. Cum îl ajutăm? Apelăm la remedii din natură!
Alimentele grase își lasă amprenta nu doar asupra siluetei noastre. De suferit are și ficatul, a cărui funcționare este îngreunată de toxinele pe care le-am acumulat în perioada sărbătorilor.
Oboseală, lipsă de energie, infecții frecvente? Cu toate ne putem confrunta dacă nu avem grijă de sănătatea ficatului, „uzina” care atrage și stochează vitaminele și mineralele de care avem nevoie. Iată ce remedii naturale vin în ajutor!
Sucul de ridiche neagră ajută la curățarea ficatului de toxine. Se recomandă consumul unei linguri de suc de ridiche neagră, de 2 până la de 6 ori pe zi, dar fără a depăși 100 de mililitri. Ridichea neagră este bună și în caz de tuse, colesterol mărit, diaree, constipaţie și stări de greaţă.
În cazul în care gustul nu vă e pe plac, puteți găsi în farmacii sau magazine cu produse naturiste diverse suplimente cu ridiche neagră sub formă de pulbere. Respectați dozele indicate pe ambalaj!
Ceaiul de anghinare este benefic pentru stimularea secreției biliare și „topirea” grăsimii din ficat. De asemenea, această plantă ajută digestia și previne sau ameliorează simptome precum balonarea, constipația și durerile de stomac.
Anghinarea este o legumă bogată în fibre, vitamine (B, C, K) și minerale esențiale (calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor). Consumul de anghinare poate ameliora diareea și vărsăturile, având totodată efect benefic asupra glicemiei. De asemenea, anghinarea susține sănătatea ficatului, rinichilor și a fierii, având proprietăți detoxifiante, antibacteriene și antiinflamatorii.
Nu în ultimul rând, ceaiul de anghinare sau preparatele light pe bază de anghinare sunt ideale când vreți să slăbiți, deoarece ajută la eliminarea toxinelor din corp, prevenind în același timp retenția de apă în țesuturi.
Se poate face o cură de 30 de zile cu ceai de anghinare consumat de 3 ori pe zi. Efectul benefic poate fi obținut și prin consumul de anghinare murată sau sotată în puțin ulei de măsline.
Ceaiul de păpădie are efect diuretic și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Un studiu a arătat că acest tip de ceai poate avea efecte similare cu ale unui medicament recomandat pentru slăbire. Acesta se pare că acționează asupra unei enzime pancreatice, care are rolul de a dizolva grăsimile din alimente.
Totodată, ceaiul din rădăcină de păpădie este benefic și pentru sănătatea ficatului. În medicina tradițională se consideră că acest tip de ceai sporește producția de bilă și previne acumulare grăsimilor și toxinelor în celulele hepatice.
În plus, s-a constatat că polizaharidele din păpădie ar putea să amelioreze simptomele bolilor de ficat.
Se recomandă cura de 30 de zile cu infuzie de păpădie (2-5 grame de plantă uscată la o cană de apă), 3 căni/zi.
Frunzele de boldo conțin uleiuri esențiale și alcaloizi care stimulează secreția de bilă și ajută la evacuarea acesteia.
Ceaiul de boldo are efect coleretic-colagog, hepatoprotector, antiinflamator, vermifug și sedativ. Astfel, poate fi un remediu eficient în problemele cu ficatul, dar și în caz de viermi intestinali, tulburări de digestie, anxietate ori depresie.
Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, înainte de mesele principale. Ceaiul se obține din infuzarea timp de 10-15 minute a unei lingurițe de plantă uscată în 200 ml de apă fierbinte.
Lămâia este considerată „regina detoxului pentru ficat”. Ea ajută ficatul în două moduri: stimulează producția de bilă și facilitează descompunerea grăsimilor și evacuarea lor.
În acest mod, procesul de digestie este mult îmbunătățit și rinichii lucrează mai eficient la eliminarea toxinelor din corp.
Dacă te confrunți cu stări de oboseală și ficatul dă semne de epuizare (stări de greață, lipsa poftei de mâncare, mâncărimi pe piele), se recomandă o cură detox cu lămâi bio pe o perioadă de 3 săptămâni.
Ce presupune mai exact această cură detox cu lămâi?
Înseamnă să bei în prima zi 500 mililitri de apă în care ai fiert o lămâie tăiată cubulețe. În a doua zi, adaugă 2 lămâi, în a treia zi 3 lămâi și tot așa până în ziua a zecea, când folosești 10 lămâi la 500 de mililitri de apă. În zilele 11-12 continuă cu 10 lămâi. Poți crește cantitatea de apă până la 1,5 litri.
Din a treisprezecea zi, începe să scazi numărul de lămâi la 9 (ziua 14 – 8 lămâi, ziua 15 – 7 lămâi și tot așa până ajungi la ziua 21, cu o lămâie la 500 mililitri de apă).
În această perioadă trebuie să mănânci ca de obicei, fără să îți schimbi regimul alimentar. Desigur, dacă poți să reduci măcar puțin cantitatea de alimente grase și alcool, cu atât mai bine.