5 obiceiuri aparent banale ce pot afecta ovulația

Nu degeaba se spune ca înainte de a rămâne însărcinată să te lași de fumat și să rezolvi diverse probleme de sănătate și obiceiuri alimentare.
5 obiceiuri aparent banale ce pot afecta ovulația
Obiceiuri si probleme de sănătate care pot influența negativ ovulația, foto: Shutterstock

Poate printre obiectivele pe care le-ai setat pentru noul an se numără și să ai un copil. Nimic mai frumos, am putea spune! Maternitatea și paternitatea sunt experiențele cele mai de preț. Dacă însă încercați de ceva timp să deveniți părinți dar sarcina nu se instalează, este cazul să apelați la un consult medical. Iată și o serie de factori care pot îngreuna instalarea unei sarcini.

În ceea ce privește sănătătea femeii, există câteva impedimente care țin de greutatea corporală legate de ovulație. Spre exemplu, kilograme în plus sau în minus sau afecțiuni de țin de stilul de alimentație precum anorexia dau ovulația peste cap.

Obezitatea, fumatul și anorexia duc la disfunctii ovulatorii

Dar și obiceiuri comune precum sau consumul de alcool pot afectata buna funcționare a ovarelor. ”Fumatul este asociat cu: scăderea rezervei ovariene, risc de avort spontan (atât pentru sarcinile obținute spontan, cât și prin fertilizare în vitro), un grad mai mare de fragmentare a AND-ului spermatozoizilor” explică dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog specializat în infertilitate.

Nu exagera cu alcoolul și nici cu cafeaua

Cât alcool este oare permis înainte de a rămâne însărcinată? Se știe că în sarcină alcoolul nu este permis.
”În perioada în care vrei să rămâi însărcinată evită să bei mai mult de 2 pahare de alcool/zi . Ai grijă să nu consumi mai mult de 10 g etanol” a mai precizat medicul.

Alți factori care pot deturna instalarea unei sarcini sunt: consumul excesiv de cafea, lipsa odihnei, traiul într-un mediu poluat, alimentație nesănătoasă, dar și tipul de lubrefianți folosiți.

Atunci când vine vorba despre consumul de cafea, nu mai mult de 1-2 cești de cafea pe zi. Poluarea, calitatea somnului , dieta necorespunzătoare: toate au un impact asupra capacității de a concepe natural un copil, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

”O importanță deosebită ar trebui acordată tipurilor de lubrefianți folosiți, deoarece s-a observat ca anumite substanțe din componeța acestor produse pot deteriora calitatea spermei” a mai adăugat dr. Cristina Tănase Damian.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristina Tănase Damian - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Cristina Damian este medic specialist în Obstetrică-Ginecologie și infertilitate, având competențe solide în Ultrasonografie obstetricală, Histeroscopie și Colposcopie, precum și în Infertilitatea Cuplului. Este membru al Colegiului Medicilor din România și al Societății Internaționale ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
7 vise comune și interpretarea lor
7 vise comune și interpretarea lor