Tiroidita subacută este o boală endocrină ce poate apărea mai des în sezonul rece, tocmai pentru că poate fi declanșată de o infecție respiratorie. Despre această afecțiune ne-a vorbit Dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog în cadrul Sanador, într-una dintre emisiunile „Ce se întâmplă, Doctore?” Live.
Tiridita subacută este o inflamație a tiroidei care apare foarte rar la copii, în special la femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, cu precădere în sezonul în care circulă virozele.
Cauzele acestei boli, tiroidita subacută, nu sunt momentan foarte clare în lumea medicală. „Însă pare că apare de cele mai multe ori după o infecție virală de tract respirator superior”, ne-a spus doamna Dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog, în cadrul emisiunii Ce se întâmplă, Doctore? Live.
Practic, pare că această boală poate apărea chiar și după o viroză banală, spun specialiștii. De exemplu, în pandemie s-a observat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de tiroidită subacută ce au apărut în urma îmbolnăvirii cu virusul SARS- CoV-2. Însă tiroidita subacută a fost pusă în legătură și cu virusuri care stau la baza oreionului, mononucleozei, rujeolei, deci nu doar cu virusuri ale tractului respirator.
Însă cele mai multe diagnostice se pun după un episod de viroză. Deși în momentul de față nu se știe exact mecanismul prin care infecția tractului respirator superior declanșează inflamația tiroidei, în momentul diagnosticului, pacienții recunosc o viroză respiratorie în antecedentele medicale recente. Tocmai de aceea incidența acestei boli este mult mai crescută în sezonul rece, sezonul virozelor respiratorii.
În ceea ce privește factorii de risc pentru tiroidita subacută, aceștia nu sunt nici ei foarte clari. „Sunt situații în care există pacienți cu guși nodulare sau chiar tiroidită cronică, dar și pacienți cu tiroide indemne, perfect sănătoase, care se inflamează într-un context infecțios viral”, a declarat Dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog, la emisiunea Ce se întâmplă, Doctore? Live.