Invitată în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Andreea Săvulescu, psihoterapeut, a vorbit despre dialogul cu vocea interioară în procesul de cunoaștere.
„Eu merg foarte mult pe contactul cu sinele și de aceea nu pot să zic că există o rețetă universal valabilă, dar dacă noi ca oameni suntem atenți la noi și ne dăm seama după 60 de zile că e suficient, îmi este bine și am nevoie de câteva zile de pauză și ni le dăm, atunci câștigăm. Însă este foarte fină linia pentru că avem tendința să punem presiune pe noi”, a spus Andreea Săvulescu, psihoterapeut.
Specialitul explică faptul că oamenii pun foarte mare presiune pe ei, să performeze, doar că nu avem timp fizic să facem toate aceste exerciții. Cel mai important lucru este să vedem ce simțim în fiecare moment, pentru că acela este contactul autentic cu sinele.
Întrebată dacă avem voie să ne supărăm pe noi, psihoterapeutul spune că „în mod inevitabil ne supărăm pe noi, pentru că avem așteptări de foarte multe ori, mai ales că ne stabilim obiective. Important este să ne întoarcem cu blândețe”.
Procesul de vindecare nu se întâmplă peste noapte. Nu putem spune că ne-am vindecat după o lună, un an sau 10 ani. Este un proces zilnic pe care este important să-l facem cât mai plăcut.
Psihoterapeutul spune că există câțiva indicatori care ne sugerează că suntem vindecați din punct de vedere emoțional.
„Această blândețe față de sine. Când facem ceva pe care îl considerăm greșit. Cum ne întoarcem către noi? Cu blândețe, acceptare, compasiune. Capacitatea de autoreglaj este un semn al vindecării emoționale. Dacă suntem furioși ne vine să lovim pe cineva, ne vine să spargem un obiect sau putem să respirăm, găsim strategii care ni se potrivesc fiecăruia în parte ca să ne autoliniștim. Cam la asta se rezumă vindecarea. Limitele. Știm să punem limite? Știm să spunem „NU”?”, a explicat Andreea Săvulescu, psihoterapeut, în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene.
Urmărește interviul integral pe canalul de Youtube.