Te-ai gândit vreodată că ar putea exista o legătură între gânduri și starea de bine? Colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, ne spune că ceea ce gândim ne influențează echilibrul emoțional, iar starea noastră depinde de gândurile cărora le dăm atenție.
Așadar, ai grijă ce gândești, fii atent unde-ți fuge mintea, pentru că, spun cercetătorii, gândurile sunt cele care fac creierul să secrete fie hormonul stresului sau adrenalină – dacă gândurile sunt de amenințare și creierul intră în starea de „luptă sau fugi”, fie substanțe care ne motivează sau ne fac să ne simțim bine, dacă gândul este unul liniștitor. Ceea ce se întâmplă este că creierul răspunde la cea ce gândim, tocmai pentru că el percepe gândurile ca fiind realitate.
Ceea ce înseamnă că dacă noi ne gândim la o posibilă amenințare în viitor, creierul se comportă ca și cum ar fi o amenințare reală aici și acum și eliberează cortizol și adrenalină pentru a pregăti corpul pentru a intra în starea de amenințare „luptă sau fugi”. La fel se întâmplă dacă te gândești la un eveniment din trecut care ți-a produs suferință, din nou, creierul percepe acea stare ca pe un eveniment care se întâmplă acum.
Și pentru că suntem la început de an, îți propun să fii observatorul gândurilor tale. Eventual le poți nota într-un jurnal și începi să înțelegi ce anume îți declanșează aceste gânduri, mai ales cele negative care e duc într-o stare de amenințare.
Dacă te focusezi pe gândurile care-ți spun că nu ești îndeajuns de bun, te vei simți lipsit de valoare.
Dacă dai atenție îngrijorărilor, vei simți frică.
Dacă te gândești la ceea ce te-a rănit, vei simți furie.
Dacă te focusezi pe tristețe, negativitate și frică, te vei simți depresiv și anxios.
Așa că îți propun să alegi să fii recunoscător pentru cine ești și ce ai în viața ta. Te vei simți infinit mai bine!