Meningita bacteriană: efecte, riscuri, simptome

Nu se știe cu exactitate ce cauzează meningita bacteriană, dar o leziune la nivelul capului poate fi o posibilă sursă.
  • Publicat:
Meningita bacteriană: efecte, riscuri, simptome
Foto: shutterstock

Meningita este o inflamație a țesuturilor care înconjoară creierul și este o afecțiune serioasă provocată de diferiți germeni precum bacterii, virusuri și fungi. Infecția care produce meningita de cele mai multe ori produce și infecția sângelui, cunoscută sub numele de septicemie.

Nu se știe cu exactitate ce cauzează meningita bacteriană, dar o leziune la nivelul capului poate fi o posibilă sursă.

Ce efecte are meningita?

Meningita poate apărea rapid și poate rezulta decesul în câteva ore. Chiar și pacienții care au supraviețuit bolii se pot confrunta permanent cu complicații severe precum afecțiuni ale creierului, orbire sau surzire.

Meningita bacteriană este o infecție devastatoare cu o rată de 30%-50% de supraviețuire, dar cu complicații neurologice. Factorii asociați riscului crescut dea dezvolta complicații neurologice includ vârsta, prezentarea întârziată la cabinetul medicului și infecția cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae)

Bebelușii, copii sub 5 ani și tineri se află la risc crescut să dezvolte meningita bacteriană, dar nou-născuții au cel mai mare risc. Persoanele în vârstă se află și ele sub acest risc, în special să dezvolte meningită și septicemie.

Simptome resimțite de copii

Majoritatea copiilor care dezvoltă meningită sau septicemie nu au simptome specifice, dar printre acestea putem enumera temperatura crecută, senzația de oboseală și de rău. Acestea sunt simptomele din stadiul incipient, urmate de durerile de picioare care pot deveni severe atât în timpul mersului, cât și în stare de repaus. Mâinile și picioarele reci, chiar dacă cel mic prezintă febră, piele palidă sau vineție, în special în jurul gurii, reprezintă alte simptome ale meningitei întâlnite la copii.

Alte simptome sunt eczemele, fie ele roșii sau mov, prezente oriunde pe corp, dar și plânsul excesiv. De asemenea, nu neglijați respirația rapidă a bebelușului, febra, lipsa poftei de mâncare, iritabilitatea și lipsa somnului.

Simptome prezente la adulți

În cazul pacienților în vârstă, printre simptome se numără febra și incapacitatea de mișcare sau disfuncția neurologică. Dacă febra nu scade în urma tratamentului medicamentos, acesta este un indicator alarmant. Pe lângă febră menționăm prezența mâinilor și picioarelor reci, gât înțepenit, dureri de cap intense, respirație rapidă, dureri musculare și articulare, dar și pierderea apetitului.

Similar simptomelor resimțite de bebeluși și copii și adulții se pot confrunta cu piele palidă sau vineție, dar și sensibilitate la lumină, confuzie, stare de rău și vărsături repetate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult