Burnout-ul în organizații: ce e de făcut

Burnout-ul a devenit omniprezent în organizații.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Burnout-ul în organizații: ce e de făcut

Burnout-ul este o problemă cu care angajatorii se confruntă din ce în ce mai des. Cu atât mai mult după perioada pandemiei. Psihologul clinician Dan Pelton, cu o experiență bogată în acest domeniu ne vorbește despre impactul burnout-ului la locul de muncă și modalitățile prin care acesta poate fi prevenit.

În 2011 psihologul Dan Pelton a petrecut 10 luni ca psiholog de brigadă a armatei în estul Afganistanului, unde a fost singurul psiholog pentru 4.000 de soldați. Astăzi, Pelton este un lider în domeniul sănătății mintale și explică acest fenomen.

Ce contribuie la burnout-ul la locul de muncă?

Burnout-ul apare ca răspuns la stresul prelungit la locul de muncă și se caracterizează prin epuizare, cinism și împliniri personale reduse. Impactul burnout-ului poate fi devastator și, în unele cazuri, poate dura mai mult de un an recuperarea. Mii de angajați din diverse industrii raportează că volumul de muncă (natura și volumul muncii) este cel mai mare factor de epuizare. În schimb, recunoașterea superiorilor a muncii depuse este unul dintre cei mai importanți factori de protecție. Recunoașterea angajaților cu bonusuri sau laude, dar fără abordarea factorilor care contribuie la creșterea volumului de muncă poate stimula comportamentele de epuizare și poate crea, din neatenție, un ciclu de epuizare.

Iată care sunt cei șase factori care contribuie la reziliența la locul de muncă, pe baza Sondajului pe domeniile vieții profesionale: volumul de muncă, recompensarea, comunitatea, controlul, corectitudinea și scopul.

Drept urmare, angajatorii care aplică acești factori în mod corespunzător, au angajați mai fericiți și care sunt protejați de burnout. La polul opus, din organizațiile care nu fac aceste lucruri, oamenii pleacă și caută un loc de muncă în altă parte.

Cum pot angajatorii să abordeze acești factori?

Angajații își părăsesc locurile de muncă pentru companii care au programe, servicii și beneficii care le susțin sănătatea mintală și bunăstarea. Provocarea constă în faptul că angajatorii deseori pun presiune pe angajați pentru a deveni mai rezistenți la stres. Angajatorii recurg la măsuri de tipul: „Văd că ai fost stresat; de ce nu îți iei o săptămână liberă pentru a te odihni:” Acesta este bine intenționat, dar dacă angajatul revine în același sistem defect, inevitabil se va epuiza din nou.

Un domeniu pe care angajatorii îl pot viza este un fenomen numit supraîncărcare de colaborare. Un studiu arată că post-COVID, angajații își petrec 85% din săptămâna de lucru colaborând prin mesaje instantanee, e-mailuri, texte și chat-uri în echipă – iar pentru mulți oameni acest fenomen a fost accelerat pe parcursul pandemiei. Oamenii care petrec cea mai mare parte a zilei conversând nu pot face mare lucru. Acest lucru le afectează atât productivitatea, cât și bunăstarea. Astfel, angajatorii pot reduce aceasă presiune, ajutând oamenii să colaboreze mai eficient și să structureze mai bine munca lor.

Ce rol pot juca psihologii în abordarea rezilienței angajaților?

Sănătatea mintală și bunăstarea sunt nevoi de top în forța de muncă, iar abilitățile psihologilor sunt esențiale pentru a ajuta angajatorii să facă față acestor provocări. În domeniul de specialitate, există psihologi care oferă servicii legate de sănătatea mintală pentru a aborda probleme complexe, cum ar fi sănătatea comportamentală digitală. Rolul unui psiholog la locul de muncă este esențial, ca urmare a faptului că acesta poate fi și va fi un bun intermediar între angajator și angajat, ajutând angajatorul să înțeleagă mai bine nevoile angajaților, precum și angajatorii să își gestioneze mai bine resposabilitățile și să prindă curajul necesar pentru a discuta orice nemulțumire ar apărea.

Așadar, angajatorii au nevoie de recomandările psihologilor specializați în psihologie organizațională pentru a învăța cum să abodeze corect angajații, pentru a-i proteja de burnout.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult