5 semnale care îți arată că suferi de complexul „salvatorului”

  • Publicat:
5 semnale care îți arată că suferi de complexul
Sursa foto: pexels

Poate că și tu ai auzit de complexul „salvatorului”. Cei care suferă de acest sindrom tind să creadă că au o chemare specială pentru a-i ajuta pe ceilalți. Și o fac dintr-o oază de resurse nelimitate de timp și de energie. 

Complexul salvatorului: ce este, simptome

E foarte nobil să vrei să ajuți o altă persoană, dar dacă acea persoană nu are nevoie sau pur și simplu nu își dorește ajutorul tău? Accepți cu seninătate refuzul sau te încăpățânezi să o ajuți împotriva voinței sale, pentru că ți se pare că tu știi ce este mai bine pentru ea? 

Simptome ale complexului salvatorului:

Ai o dorință imensă de a-i ajuta pe cei din jur

Dacă ajungi să te expui doar pentru a-i ajuta pe ceilalți sau te oferi voluntar în mod exagerat, s-ar prea putea să suferi de complexul salvatorului. Dacă tinzi să dai totul, să soluționezi totul, să te simți epuizată, ei bine, aceste lucruri sunt complet greșite și pot avea repercusiuni doar asupra ta.

Citește și: Tu ai sindromul “băiatului bun”?

Crezi că doar tu ai dreptate

Oamenii cu un complex salvator tind să creadă că doar ei știu cu ce se mănâncă viața, doar ei au cele mai bune soluții pentru tine. La orice. Oricând. În orice situație.

Te atrag oamenii mai slabi

Cei cu acest deficit comportamental sunt atrași de oamenii vulnerabili, de cei slabi. Doar astfel se vor simți puternici, gata să îi salveze din orice context și să le schimbe viața radical în bine.

Citește și: Cum știi dacă suferi de sindromul impostorului

Încerci să schimbi oamenii

Salvatorii îți pot recomanda orice, de la o pasiune nouă și până la o schimbare drastică în viața profesională sau în cea de cuplu. Ei sunt de părere că îți vor aduce beneficii extraordinare, astfel că tu le vei putea oferi recunoștința și admirația de care au atâta nevoie.

Ești co-dependentă

Atunci când te afli într-o relație de co-dependență, vei căuta mereu să îl salvezi pe celălalt și să te implici excesiv în viața lui. Dacă simți că partenerul tău nu poate trăi fără tine, s-ar putea să te confrunți la rându-ți cu un complex de salvator.

Citește și: Sindromul celor care se simt izolați, neînțeleși, nesiguri și depășiți. Le e frică să fie considerați incompetenți

Surse: HealthLine, Your Tango, Learning Mind

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult