Serotonina este o substanță cunoscută sub denumirea de hormonul fericirii, fiind totodată și un neurotransmițător care sprijină realizarea conexiunilor impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Când avem deficit de serotonină, iată ce se întâmplă cu corpul nostru și care sunt principalele semnale pe care acesta ni le dă!
Adormi foarte greu și te trezești de mai multe ori pe noapte? Sau ai chiar insomnii neplăcute? Acest lucru se poate datora nivelului precar de serotonină din corp. Iar el influențează și melatonina: dacă nivelul de serotonină este scăzut, atunci și capacitatea de a produce melatonină este tot scăzută.
Citește și: Serotonina poate avea efecte secundare destul de puternice (STUDIU)
Lipsa de energie, de vitalitate, de motivație sunt principalele semnale conform cărora nivelul de serotonină este scăzut.
Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale migrenei este carență de triptofan. Un nivel scăzut al triptofanului înseamnă, automat, un deficit de serotonină. Iar această problema poate provoca tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea sau depresia.
Nivelul precar de serotonină declanșează apariția sindromului de colon iritabil, crește constipația și contracțiile musculare la nivelul tractului digestiv.
Citește și: Dopamina și serotonina, la cote maxime, în 3 pași!
Dacă realizezi că a trecut ceva timp de când nu îți mai găsești motivația, nu te mai bucură nimic, te-ai izolat sau nu mai simți nevoia să te îngrijești sau să te preocupi de sine, nivelul tău de serotonină s-ar putea să fie destul de scăzut.
Ei bine, specialiștii recomandă expunerea la soare, activitatea fizică sub orice formă, consumul de alimente cu conținut crescut de triptofan (ouă, nuci, banane, brânză, ananas, roșii, carne de curcan, carne roșie, somon), dar și meditația sau masajul de detensionare.
Surse: Good Therapy, Medical News Today, Cleveland Clinic