Te înroșești la față când bei alcool? Riști să ai probleme grave cu inima. Care este explicația

  • Publicat:
  • Actualizat:
Te înroșești la față când bei alcool? Riști să ai probleme grave cu inima. Care este explicația
Foto: Shutterstock

Inima ta poate fi în pericol dacă te înroșești la față când bei alcool, arată datele unui nou studiu. Potrivit cercetătorilor americani, persoanele care se îmbujorează când consumă alcool ar putea fi posesoarele unei gene care duce la inflamația vaselor de sânge, fiind astfel mai expuse riscului de boli de inimă.

Persoanele care se îmbujorează când consumă alcool, predispuse la boli cardiovasculare

Studiul publicat în revista Science Translational Medicine arată că riscul de boli de inimă este de patru ori mai mare la persoanele cu gena ALDH2*2. Potrivit statisticilor, aproximativ 8% din populație deține această genă.

Utilizând un dispozitiv numit EndoPAT, cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au descoperit că înroșirea feței este cauzată de histamina din alcool (în special vinul roșu), care în cazul persoanelor cu gena ALDH2*2 nu este eficient descompusă.

Pe lângă faptul că te înroșești la față când bei alcool, alte semne că ai putea fi posesorul acestei gene sunt bufeurile (valurile de căldură), dificultățile de respirație, durerile abdominale sau înfundarea nasului.

Cercetătorii au observat că în cazul celor cu gena ALDH2*2 există un nivel crescut de inflamație în celulele endoteliale, acest fenomen generând o producție insuficientă de oxid nitric, substanță care ajută la dilatarea vaselor de sânge.

Asta înseamnă că atunci când are loc un atac de cord, purtătorii acestei gene nu beneficiază de o dilatare suficientă a vaselor de sânge, astfel încât să fie redusă presiunea arterială și inima să poată pompa în continuare sângele.

Din păcate, singura cale prin care puteți reduce riscul, dacă aveți această genă, este să nu mai consumați alcool. În caz contrar, dacă veți continua să beți alcool periodic, veți avea un risc mult mai mare de boli de inimă, hipertensiune, diabet și cancer”, explică autorii studiului.

Printre simptomele bolilor de inimă care nu trebuie ignorate se numără:

Sursa: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abp9952

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult