Dacă sunteți fumători, aveți peste 65 de ani, nu vă tratați hipertensiunea sau aveți ateroscleroză, atunci sunteți la risc pentru a face un anevrism de aortă ascendentă. Acesta poate fi asimptomatic dacă se dezvoltă lent sau poate da durere toracică, durere în spate, tuse și dificultăți la respirație. Simptomele trebuie semnalate rapid medicului pentru că anevrismul pune viața in pericol.
„Aorta este cel mai mare vas de sânge din organism, vas care ia sângele de la inimă și-l distribuie, prin ramurile sale, organelor și țesuturilor. În prima porțiune a aortei, se găsesc două segmente: una inițială, denumită rădăcina aortei în care se găsesc valva aortică și cele două osii coronare. În continuarea acesteia, prinr-o joncțiune, avem aorta ascendentă. Această structură este de obicei elastică, cu un diametru de 35 mm (+/-2mm), nu este rectilinie, deși are o formă cilindrică tubulară, ci ușor curbată spre dreapta.
Anevrismul de aortă ascendentă apare atunci când, la nivelul acestei porțiuni, apare o dilatare. Aorta ascendentă își pierde din paralelismul pereților. Și, conform legii Laplace, cu cât crește diametrul intraluminal, cu atât crește și tensiunea în peretele aortic. Acesta se subțiază, iar riscul de ruptură și de disecție la acest nivel crescând exponențial cu creșterea diametrului aortic” ne-a declarat în interviul video dr. Elena Nechifor, medic specialist chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.
Care sunt categoriile de persoane expuse la această afecțiune, cum se diagnostichează și tratează astăzi anevrismul de aorta ascendentă, inclusiv prin metode minim invazive, puteți afla din materialul video realizat dr. Elena Nechifor!