Una dintre cele mai grave afecțiuni ale sistemului digestiv este cancerul de stomac. Printre alți factori, și alimentația joacă un rol în îmbolnăvirea gravă a stomacului. Scădere în greutate fără motive, lipsa apetitului de mâncare, scaun cu urme de sânge, vomă cu sânge, stare de oboseală permanentă, stare de astenie, anemie sunt câteva dintre simptomele pe care le pot resimți pacienții cu cancer de stomac în stadii avansate.
Boala poate debuta cu senzația de stomac plin după ce au consumat o cantitate mică de mâncare, dificultăți la înghițire, vărsături dese, senzația de greață aproape în permanență. De asemenea, pacieții pot suferi de balonare după masă, prezenta dureri de stomac. Și senzația de arsură este enumerată printre simptomele cancerului de stomac.
Pe măsură de înaintăm în vârstă suntem expuși la îmbolnăvire, acesta nu este un secret. Statisticile arată că în cazul cancerului gastric vârsta înaintată este un factor de risc.
Mulți dintre pacienții care primesc diagnosticul de cancer gastric au peste 55 de ani. Cancerul la stomac afectează de două ori mai frecvent bărbații decât femeile, arată statisticile. Mai sunt expuși la dezvoltarea cancerului de stomac persoanele care consumă de-a lungul anilor des cărnuri afumate și alte alimente procesate prin afumare dar și cei care consumă alimente foarte sărate precum murături. Pe lista neagră sunt și alimentele care conțin E-uri (mezeluri, carne conservată, slănină, cârnaţi, şuncă) din cauza conținutului de nitriți/nitrați. Aceste substanțe sunt pe lista celor cu risc cancerigen.
De altfel, o dietă săracă în fibre provenite din legume și fructe poate favoriza îmbolnăvirea stomacului. Pe lista incriminaților se află și infecţia cronică cu bacteria Helicobacter pylori. Cum era de așteptat nici fanii alcoolului și ai tutunului nu sunt scutiți de îmbolnăvirea stomacului, ba mai mult, fumătorii prezintă risc dublu pentru a dezvolta această boală. În apariția cancerului gastric mai sunt implicați și factori genetici, dar și anumite boli precum gastrita cronică, ulcer gastric, polipi gastrici.