Poate credeai că limba este utilă numai pentru a simți gustul alimentelor, însă realitatea este alta: aspectul limbii tale îți poate oferi reale indicii despre sănătate. Iată ce boli ascunde limba și care sunt caracteristicile fiecăreia!
Majoritatea persoanelor care suferă de diabet sunt deshidratați, iar limba acestora poate fi strânsă ori încrețită și nu arată normal. Afecțiunea în cauză apare din pricina sistemului imunitar slăbit și arată precum un strat albicios gros pe întreaga suprafață a limbii.
Citește și: 5 obiceiuri greșite care cresc riscul de diabet. Renunță la ele!
Petele și rănile roșii de la nivelul limbii sau din alte zone din interiorul cavitații bucale pot semnala infecția cu HIV.
Potrivit specialiștilor, pierderea perilor de pe limba pot provoca leziuni și dureri. Și orice aliment cu grad ridicat de aciditate mestecat oferă senzație de arsură intensă. Acestea sunt semnalele predominante ce indică o boală celiacă.
În cazul acestei afecțiuni, simptomele clasice sunt: constipația, diareea, balonarea sau durerea.
Citește și: Boala celiaca, confundata adesea cu anemia
Sindromul Sjorgen, dacă nu ai auzit de el, este o boală autoimună care poate ataca diferite părți ale corpului, dar îndeosebi glandele lacrimale și cele salivare. Pot apărea, așadar, pete albe la nivelul limbii sau limba se poate înroși dacă perii de la suprafață acesteia vor dispărea.
În cazuri excepționale, sindromul Sjogren se manifestă sever atunci când pot apărea crăpături și arsuri la nivelul limbii.
Citește și: Ai limba albă? Ce boli semnalează!
De regulă, medicii dentiști sunt cei care detectează prezența cancerului de gât sau cel oral. Orice formă de inflamație a limbii sau ori rană din interiorul cavitații bucale care nu se vindecă de la sine în cel mult 2 săptămâni cere un control amănunțit, de specialitate.
Surse: Health, The Dental Express, Web Md