Cremă de protecție solară cu benzen: poate duce la leucemie. Cum recunoști produsele contaminate la raft

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cremă de protecție solară cu benzen: poate duce la leucemie. Cum recunoști produsele contaminate la raft
Sprayuri de protecție solară restrase de la raft, după ce s-a descoperit că erau contaminate cu benzen/ Foto; Envato

Firma Banana Boat retrage de la raft loturi de sprayuri cu protecție solară pentru păr și scalp, SPF30. Acestea aveau urme de benzen în compoziție, care poate duce la leucemie sau anomalii ale sângelui. Nu este singurul produs contaminat cu substanța cancerigenă. În trecut, deodorante și șampoane uscate au fost descoperite cu urme de benzen. 

Produsul care avea menirea să protejeze scalpul și părul de expunerea la razele UV a fost și în iulie 2022 în mijlocul unui scandal asemănător, atunci când mai multe loturi au fost retrase de la raft. La fel ca de data aceasta, și atunci Banana Boat Hair & Scalp Sunscreen Spray SPF 30 era contaminat cu benzen, un compus cancerigen.

Banana Boat anunță că această substanță nu a fost plasată intenționat în produs, însă ea a fost detectată în propulsorul care pulverizează produsul din cutie.

Persoanele care au achiziționat aceste produse trebuie să verifice codul de pe fundul sprayul pentru a se asigura că nu este din lotul celor contaminate cu benzen. Cei care observă că produsul este din loturile compromise, îl vor returna și vor primi banii înapoi, potrivit comunicatului transmis de companie. Loturile afectate au codurile: 20016AF, 20084BF, 21139AF, 20301CF.

Niveluri crescute de benzen pot duce la leucemie

Nivelul de benzen descoperit în sprayurile pentru protecție solară nu ar fi produs efecte negative nici dacă ar fi fost folosite zilnic, potrivit Companiei Edgewell Personal Care.

Cu toate acesta, expunerea continuă la niveluri ridicate de benzen a fost asociată cu leucemia și alte efecte nocive, potrivit Centrului pentru Control și Prevenirea Bolilor. Se știe că substanța dăunează măduvei osoase și celulelor roșii din sânge, ceea ce poate duce la anemie, sângerare excesivă și funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar, în cazul expunerii prelungite.

Oamenii sunt expuși la benzen în fiecare zi, prin aerul poluat pe care îl inhalează. Substanța chimică este prezentă, de asemenea, în fumul de țigară și benzină, iar recent a fost descoperită în mai multe produse de îngrijire personală.

Benzen în șampoane uscate și deodorante

În 2021, o companie farmaceutică numită Valisure a cerut FDA să retragă 40 de loturi de cremă de protecție solară contaminată cu benzen. Urme ale substanței cancerigene au fost descoperite la 10 branduri, inclusiv Neutrogena, Banana Boat și CVS Health.

Același laborator al Valisure a descoperit, în urma unei investigații independente, că mai multe deodorante spray și antiperspirante produse de firma Procter & Gamble (P&G) au trebuit să fie retrase de la raft. O revizuire ulterioară efectuată de P&G a scos la iveală urme de benzen în șampoanele uscate, de asemenea, iar compania a retras 32 de șampoane și balsamuri uscate, în decembrie 2021.

Urmărește CSID.ro pe Google News