Sarcina este perioada în care embrionul, ulterior fătul se dezvoltă în uterul matern. Atunci când femeia nu rămâne însărcinată în mod spontan, sunt recomandate o serie de teste și analize pee a și pentru partener. Când se pune diagnosticul de infertilitate, unele cupluri se gândesc la adopție, altele vor să încerce și proceduri de reproducere umană asistată precum stimularea ovariană sau fertilizare in vitro. Circulă informații că după acest tip de procedure se poate instala sarcina gemelară mai ușor.
”Aproximativ 1 din 100 de sarcini din România este multiplă. Factorii care favorizează apariția sarcinilor multiple nu sunt în totalitate cunoscuți, însă incidența mai crescută apare în cazuri precum: ereditatea pe linie maternă, vârsta maternă avansată (modificările hormonale determină eliberarea mai multor ovule în același timp), un număr mai mare de sarcini anterioare, procedurile de reproducere asistată” a explicat dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală.
Aproximativ un sfert dintre femei au probleme legate de infertilitate. Stimularea ovariană este una dintre tehnicile de reproducere umană asistată. ”Metoda presupune adminitrarea unor hormoni de sinteză pentru maturizarea mai multor folicului ovarieni” a mai completat medicul ginecolog. O altă procedură la care unele cupluri care au primit diagnosticul de infertilitate este fertilizarea in vitro. ”Fertilizarea in vitro presupune tehnici mai complexe pentru a ajuta cuplurile infertile. Presupune fertilizarea artificială a ovocitelor (donate sau proprii) în laborator. Procedeul presupune obținerea unor ebrioni care sunt ulterior implantați în uter” a mai explicat dr. Ana-Maria Vayna.
O treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici. Gemenii identici apar atunci când un singur ovul este fertilizat și ulterior se împarte în 2, având ca rezultat gemeni identici, de același sex. În cazul gemenilor neidentici, două ovule diferite sunt fertilizate și ulterior implantate în uter. ”Sarcinile monocoriale (cu gemeni identici) apar spontan la 1 din 250 de femei, 1 din 3 sarcini cu gemeni fiind de acest tip. Vârsta crescută a femeilor care devin mame și fertilizarea au drept consecință creșterea numărului sarcinilor de acest tip. Astfel, sarcinile monocoriale apar în 1 din 50 de fertilizări in vitro, precum și 1 din 25 de stimulări ovariene” a mai explicat medicul ginecolog.