Lozinca „gesturile mici fac diferențe mari” este pe cât de clișeică, pe atât de adevărată. Iar când vine vorba despre sănătate, deciziile aparent neînsemnate pot cu adevărat să îți schimbe viața pe termen lung. Așa cum, se pare, este foarte posibil ca doar reducerea aportului zilnic de calorii să încetinească semnificativ procesul de îmbătrânire.
Așadar, „tinerețe fără bătrânețe” dacă și numai dacă respecți un model alimentar sănătos, concentrându-te pe alimente bogate în nutrienți și evitând alimentele cu conținut ridicat de zahăr.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Aging, restricționarea aportului de calorii ar putea ajuta la încetinerea procesului de îmbătrânire. Cercetătorii care au organizat studiul, profesori ai Columbia University, au folosit teste ADN pentru a măsura rata procesului de îmbătrânire și astfel au sesizat că restricția calorică a încetinit procesele specifice îmbătrânirii.
Citește și: 5 alimente de nelipsit în cura de slăbire. Au puține calorii, proteine de calitate și multe fibre
Au fost examinați 220 de bărbați și femei cu o stare de sănătate bună, în diferite zone din SUA. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unii dintre ei au continuat să mănânce conform dietelor obițnuite, în timp ce o parte dintre ei au consumat cu 25% mai puține calorii decât în mod obișnuit.
Timp de doi ani, oamenii de știință au monitorizat dietele și starea de sănătate a participanților, luând probe de sânge inițial când cercetarea a fost demarată, și din nou la 12 luni și la 24 de luni, în funcție de trei markeri ai ADN-ului.
„Studiul ne arată că menținerea corpului unei persoane în parametrii unei greutăți normale ajută la scăderea acelor modificări moleculare care se produc la nivel celular odată cu procesul de îmbătrânire”, a declarat dr. David Selzer, medic la Centrul Medical Delray din West Palm Beach, Florida, neimplicat în studiul menționat.
„Având în vedere informațiile descoperite, trebuie să nu uităm că viața nu este un test în eprubetă. Oamenii îmbătrânesc din cauza unor multitudini de factori, cum ar fi stresul și anxietatea, nu doar dieta lor.”
Reducerea calorică joacă un rol important la nivel molecular, așa cum același doctor a confirmat, însă pentru a avea o viață și mai lungă și mai sănătoasă trebuie să existe un echilibru între aportul caloric și activitatea fizică pe care o realizăm zilnic.
Cu atât mai mult este important să reglezi aportul caloric în funcție de capacitatea fizică a organismului, cât de mult sport practici, cât de puternici și rezistenți sunt mușchii tăi, raportat la vârsta pe care o ai.
Sursă: www.healthline.com