Prepară-ți singur sucurile pentru a fi sigur că exploatezi la maximum beneficiile pe care ți le pot furniza. Sucurile proaspete nu sunt numai gustoase, dar și bogate în ingrediente sănătoase. Merită să le prepari chiar tu pentru a fi sigur că exploatezi la maximum beneficiile pe care ți le pot furniza.
Savoarea unui suc proaspăt, fie că îl prepari din legume sau din fructe, este de neînlocuit. Îți revigorează corpul și mintea, iar prepararea în casă îți oferă o satisfacție suplimentară, aceea de a fi ceva făcut chiar de mâinile tale, pe lângă siguranța că nu au niciun adaos care ți-ar putea face rău.
Sucul crud și proaspăt oferă organismului tău substanțe nutritive, „o livrare rapidă de vitamine, minerale, enzime, carbohidrați, clorofilă și nenumărate alte substanțe fitonutritive”. Bogate în vitaminele A, C și E, sucurile contracarează oxidanții din corpul tău și îl purifică.
Ceea ce duce la fel de rapid la întărirea sistemului imunitar, și o extra protecție în fața posibilelor răceli, a tusei sau chiar a bolilor precum cancerul sau bolile cardiovasculare.
Iată câteva trucuri:
În principiu, pentru cele mai multe rețete de sucuri ai nevoie de un storcător pentru sucuri, de o presă pentru citrice și de un blender (pentru prepararea nectarelor). Deși storcătorul pentru sucuri poate fi de folos și în cazul citricelor, acestea se storc totuși mult mai bine cu o presă specială pentru citrice.
Un storcător electric (care are și capacitatea de a extrage mai mult suc din fructul respectiv) îți va ușura munca, dar și unul manual își face foarte bine treaba, mai ales la început până prinzi gustul acestui obicei și poate nu o să prepari suc chiar în fiecare zi.
De preferat este să consumi sucul imediat după ce l-ai preparat, nimic nu se compară cu această senzație. Totuși, dacă îți rămâne o anumită cantitate neconsumată sau vrei să îl transporți la serviciu sau la picnic, adaugă o linguriță de praf de vitamina C sau stoarce zeama de la o lămâie în vasul unde storci fructele. Acoperă recipientul și pune-l în frigider, sau folosește un termos pentru transport.
Atât cât poți, alege produse organice, proaspete, locale, specifice anotimpului în care le prepari, pentru a evita consumul de substanțe agro-chimice de care organismul nu are nevoie. Pe de altă parte, suntem conștienți că un fruct precum mango sau ananas merită orice sacrificiu. În cazul fructelor exotice, citește eticheta pentru a te asigura că sunt produse în cele mai optime condiții.
Poți prepara sucuri sau nectar dintr-o varietate de fructe (mere, grepfruit, piersici, portocale, cireșe, banane, pere, mango, papaia, fructe de pădure, pepene, curmale, struguri, lămâi, kiwi, mandarine, fructul pasiunii), dar și legume (morcovi, castraveți, legume veri precum măcrișul de baltă, broccoli, varză, spanac, sfeclă, păstârnac, cartofi dulci, roșii, țelină, ardei gras, ghimbir, mentă).
Dacă vrei să mărești efectul curativ al sucurilor, poți adăuga din când în când și suplimente de vitamine și minerale, precum:
Aditivi numai pentru nectar:
Citește și: 5 sucuri de legume sau fructe care ajută la slăbit și detoxifică ficatul
Sursă: Savona, N. (2008), Cartea sucurilor șo nectarelor. 365 de arome naturale pentru sănătatea și vitalitatea zilnică, Ed. All