Trucurile care te vor ajuta să îți prepari cele mai gustoase și sănătoase sucuri

Prepară-ți singur sucurile pentru a fi sigur că exploatezi la maximum beneficiile pe care ți le pot furniza. Iată câteva trucuri!
  • Publicat:
Trucurile care te vor ajuta să îți prepari cele mai gustoase și sănătoase sucuri
Envato

Prepară-ți singur sucurile pentru a fi sigur că exploatezi la maximum beneficiile pe care ți le pot furniza. Sucurile proaspete nu sunt numai gustoase, dar și bogate în ingrediente sănătoase. Merită să le prepari chiar tu pentru a fi sigur că exploatezi la maximum beneficiile pe care ți le pot furniza.

Savoarea unui suc proaspăt, fie că îl prepari din legume sau din fructe, este de neînlocuit. Îți revigorează corpul și mintea, iar prepararea în casă îți oferă o satisfacție suplimentară, aceea de a fi ceva făcut chiar de mâinile tale, pe lângă siguranța că nu au niciun adaos care ți-ar putea face rău.

Sucul crud și proaspăt oferă organismului tău substanțe nutritive, „o livrare rapidă de vitamine, minerale, enzime, carbohidrați, clorofilă și nenumărate alte substanțe fitonutritive”. Bogate în vitaminele A, C și E, sucurile contracarează oxidanții din corpul tău și îl purifică.

Ceea ce duce la fel de rapid la întărirea sistemului imunitar, și o extra protecție în fața posibilelor răceli, a tusei sau chiar a bolilor precum cancerul sau bolile cardiovasculare.

Iată câteva trucuri:

Echipamentul

În principiu, pentru cele mai multe rețete de sucuri ai nevoie de un storcător pentru sucuri, de o presă pentru citrice și de un blender (pentru prepararea nectarelor). Deși storcătorul pentru sucuri poate fi de folos și în cazul citricelor, acestea se storc totuși mult mai bine cu o presă specială pentru citrice.

Un storcător electric (care are și capacitatea de a extrage mai mult suc din fructul respectiv) îți va ușura munca, dar și unul manual își face foarte bine treaba, mai ales la început până prinzi gustul acestui obicei și poate nu o să prepari suc chiar în fiecare zi.

Depozitarea

De preferat este să consumi sucul imediat după ce l-ai preparat, nimic nu se compară cu această senzație. Totuși, dacă îți rămâne o anumită cantitate neconsumată sau vrei să îl transporți la serviciu sau la picnic, adaugă o linguriță de praf de vitamina C sau stoarce zeama de la o lămâie în vasul unde storci fructele. Acoperă recipientul și pune-l în frigider, sau folosește un termos pentru transport.

Ingrediente

Atât cât poți, alege produse organice, proaspete, locale, specifice anotimpului în care le prepari, pentru a evita consumul de substanțe agro-chimice de care organismul nu are nevoie. Pe de altă parte, suntem conștienți că un fruct precum mango sau ananas merită orice sacrificiu. În cazul fructelor exotice, citește eticheta pentru a te asigura că sunt produse în cele mai optime condiții.

Poți prepara sucuri sau nectar dintr-o varietate de fructe (mere, grepfruit, piersici, portocale, cireșe, banane, pere, mango, papaia, fructe de pădure, pepene, curmale, struguri, lămâi, kiwi, mandarine, fructul pasiunii), dar și legume (morcovi, castraveți, legume veri precum măcrișul de baltă, broccoli, varză, spanac, sfeclă, păstârnac, cartofi dulci, roșii, țelină, ardei gras, ghimbir, mentă).

Aditivi sănătoși

Dacă vrei să mărești efectul curativ al sucurilor, poți adăuga din când în când și suplimente de vitamine și minerale, precum:

  • Praf/picături de vitamine și minerale
  • Picături din extract de plante (cum ar fi echinacee)
  • Praful de spirulină/tulpini de orz/tulpini de grâu verde

Aditivi numai pentru nectar:

  • Germenii de grâu
  • Semințe de in
  • Semințe de dovleac/floarea soarelui
  • Uleiuri din semințe presate la rece
  • Pastă de susan
  • Melasă din troscoțel
  • Lecitină (sub formă de pudră)

Trucuri utile

  1. Când alegi fructele, alege-le pe cele care nu sunt coapte în întregime (au cel mai bun gust, produc cea mai mare cantitate de suc)
  2. Fructele prea coapte sau prea moi nu trec bine prin storcător
  3. Spală fructele și legumele înainte să le folosești, dar nu le șterge pentru a nu le diminua conținutul nutritiv
  4. Când le cureți de coajă, fă-o cu grijă și finețe ca să păstrezi o cantitate cât mai mare din substanțele nutritive vitale
  5. Pentru a nu se oxida (și căpăta culoarea maronie, deteriorând și conținutul nutritiv) consumă-le imediat sau toarnă zeamă de lămâie sau o lingură de vitamina C sub formă de pudră
  6. Sucurile de legume diluează-le cu puțină apă (au un gust prea intens), mai ales dacă le oferiți copiilor
  7. Dacă nivelul de energie fluctuează peste zi, diluează sucurile din fructe (conțin un nivel mare de zahăr natural ce poate produce explozii de energie urmate de scăderii la fel de bruște)
  8. Spală storcătorul imediat după folosire ca să îți fie mai ușor să îl cureți
  9. Experimentează creând propriile amestecuri – cerul este limita!

Citește și: 5 sucuri de legume sau fructe care ajută la slăbit și detoxifică ficatul

Sursă: Savona, N. (2008), Cartea sucurilor șo nectarelor. 365 de arome naturale pentru sănătatea și vitalitatea zilnică, Ed. All

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult