Cât de aproape locuiești de un drum principal, aglomerat, ar putea să se răsfrângă asupra corpului tău, crescând riscul apariției eczemelor.
În timp ce persoanele care trăiesc ceva mai departe de zonele aglomerate sunt mai puțin susceptibile în a dezvolta afecțiuni ale pielii, conform unei noi cercetări organizate în Denver, pe un eșantion de vârstă de la 0 la 18 ani.
Citește și: Ce boli de piele sunt declanșate sau agravate de expunerea prelungită la soare
Analizând fișa medicală a peste 14.000 de copii, oamenii de știință au comparat un grup de persoane care sufereau de implicațiile eczemelor, cu un grup de control ai cărui reprezentanți nu prezentau această condiție medicală.
De asemenea, oamenii de știință au calculat distanța de la casele lor până la primul drum cu trafic anual peste 10.000 de mașini pe zi.
„În final, am descoperit că acei copii care locuiau la 1.000 de metri, sau mai mult, de un drum principal aveau șanse cu 27% mai mici să fie afectați de eczeme, în comparație cu cei care locuiau la 500 de metri de un drum principal”, a declarat coordonatorul studiului, doctor Michael Nevid.
O continuare a aceluiași timp de studiu organizat precedent în Asia, cercetarea realizată de data asta în SUA, are nevoie de mai multe dovezi empirice care să ateste mecanismele fiziopatologice implicate în genul acesta de asociere „locuință versus efectele mediului înconjurător”, mai ales în cazul zonelor unde traficul intens duce la o poluarea în exces a aerului.
Descoperirile actuale au fost publicate în Journal of Allergy and Clinical Immunology, un supliment online, și vor fi prezentate în perioada 24-27 februarie, în cadrul întâlnirii anuale a Academiei Americană de Alergie, Astm și Imunologie, din San Antonio.
Deși încă nu au fost identificate cauze clare ale apariției eczemelor, se consideră că acestea sunt răspunsuri hiperactive ale sistemului imunitar în fața apariției unui factor iritant.
„Anumite substanţe sau afecţiuni numite factori declanşatori pot determina acutizarea unor episoade de eczemă: iritanţi precum săpunuri şi detergenţi, materiale cum ar fi lâna, infecţii ale pielii, umiditate scăzută, căldura, transpiraţia sau stresul emoţional. Alergenii precum acarieni, polen, mucegaiuri sau alimente pot avea acelaşi efect”, a declarat pentru colegii noștri, specialistul dermatolog, Dr. Laurenţiu Vlădău.
Află mai multe despre posibilele cauze, dar și posibile modalități de tratament, aici: Eczemele: ce sunt şi cum le tratăm
Sursă: webmd.com