O masă gustoasă și sănătoasă are 3 reguli simple! Află care sunt acelea

Descoperă care sunt cele 3 reguli simple pentru ca mesele tale să rămână gustoase chiar dacă sunt și sănătoase. 
  • Publicat:
O masă gustoasă și sănătoasă are 3 reguli simple! Află care sunt acelea
Envato

Nu trebuie să renunți la bucuria de a-ți satisface nevoia de a mânca gustos, nu numai sănătos. Descoperă care sunt cele 3 reguli simple pentru ca mesele tale să rămână gustoase chiar dacă sunt și sănătoase. 

De cele mai multe ori pui un semn de inegalitate între gustos și sănătos, cumva te simți prins între aceste două opțiuni care, iar alegerea, oricare ar fi ea, nu te va satisface niciodată pe deplin.

Asta dacă nu schimbi puțin perspectiva. Natalie Mokari, nutriționist din Carolina de Nord, susține că mesele bogate, precum masa de Crăciun (la care știi dinainte că vei mânca de toate) poate fi un semn de slăbiciune, o întrerupere a rutinei într-o dietă echilibrată de lungă durată. Așa devine această masă un motiv de bucurie și nu prea.

Putem replia cazul mesei de Crăciun la masa de Paște, sau orice alt eveniment major din viața noastră. Însă, secretul constă tomcai în a nu oscila dintr-o extremă în alta, spun din ce în ce mai mulți cercetători.

„Dietele foarte restrictive nu reprezintă o soluție pe termen lung”, a declarat Steph Grasso, nutriționist și creator de conținut pe Tik Tok. „O dietă restrictivă poate face mai mult rău decât bine!”

Ce se întâmplă: slăbești mult într-un timp scurt, îndă, după oprirea dietei, tot într-un interval la fel de scurt riști să te îngrași la loc sau chiar să câștigi câteva kilograme extra.

Natalie Mokari recomandă să nu eliminăm 100% din alimentele care ne oferă satisfacție, care ne plac.

Reprezentanții US Dietary Guidelines for Americans recomandă la rândul lor ca atenția către alimentele sănătoase să fie de 85%, restul de procente să se manifeste printr-un fel de elaxare intermediară.

Bineînțeles, astfel de decizii se iau cu supervizarea medicului pentru că metabolismul fiecăruia dintre noi este diferit și reacționează diferit.

Însă, o masă nu trebuie să fie doar o simplă masă, crede Mokari. Iată 3 reguli simple prin care te poți bucura de acest moment al zilei, fără să îți afecteze sănătatea?

1. Spune da satisfacției de a mânca

Când comanzi un fel de mâncare nu trebuie să te gândești doar la dieta ta de slăbit, ci și la bucuria pe care ți-o va oferi. Nu trebuie, după masă, să te gândești cu regrete că ai fi putut alege altceva.

Salata cu pui nu mai este de mult singura soluție atunci când suntem la regim și mergem să luăm cina la un restaurant.

Când te uiți pe un meniu, gândește-te mai întâi ce ți-ar plăcea, ce te-ar satisface. Poate există în meniu ceva ce nu ai mai mâncat de mult, de care îți era poftă și se poate intersecta cu regimul tău. Apoi, în sezonul rece nu prea merge salată, așa că poți alege un burger care să îți furnizeze și energie, doar că înlătură cartofii și cere mai bine legume.

Așa ajungi la un echilibru între poftă și dietă. Când te ridici de la masă ești bine, te simți sătul și nici nu ai nevoie de extra snacks-uri.

2. Asculă-ți corpul când cere de mâncare, dar și când este sătul

Corpul îți spune clar când îi este foame, dar și când i-a ajuns, la propriu. Unele diete îți pot da, însă, acești senzori peste cap.

Cu cât te abții mai mult din a mânca, și mănânci atunci când regulile dietei îți spun că este timpul să mănânci, e posibil să mănânci de 3 ori mai mult decât ar fi necesar. Este foarte important să simți cu adevărat când îți este foame și de câtă mâncare ai nevoie.

În plus, nu te grăbi atunci când mănânci ca să te ridici de la masă fără să fii balonat sau cu senzația de greutate, și așa îi dai creierului timpul necesar ca să realizeze că a ajuns la starea de sațietate.

3. Bucură-te de moment

Foarte important, să te relaxezi când mănânci. Asta presupune să te bucuri de mâncare.

„Cu cât menții un echilibru în ceea ce privește modul cum te raportezi la mâncare, și față de mâncarea în sine, cu atât vei deveni mai echilibrat tu în ansamblu” a declarat Mokari.

Nu renunța la bucuriile tale culinare, doar dozează altfel astfel încât să nu îți strice dieta. Nu trebuie să îți fie rușine că, în timp ce ești la regim, îți permiți să mai și trișezi uneori și nu în exces.

Mâncatul este un eveniment social foarte important în viețile noastre, așa că nu trebuie evitat sau împovărat de o dietă.

Citește și: Hrană sănătoasă pentru minte și trup: cum să îmbini dieta cu stilul de viață pentru o sănătate optimă

Sursă: edition.cnn.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult