Cum să te bucuri de bani fără să-i arunci în van?

Te-ai întrebat vreodată pe ce risipești banii? De ce crezi că faci acele cheltuieli? Și mai ales, ce beneficii aduc?
  • Publicat:
Cum să te bucuri de bani fără să-i arunci în van?
Cum să reduci risipa financiară? foto: Shutterstock

Ce tip de relație ai cu banii? Te bucuri de ei? Sau îți produc sentimentul de tristețe lună de lună căci sunt insuficienți? Dar ce faci atunci când ai mai mulți bani? Îi cheltui pe plăceri? Îi ții la saltea? Sau îi împarți conștiincios către priorități? Extremele nu sunt recomandate, dar cum să te bucuri totuși de bani?

”În primul rând, să trăiești conștient. Să știi că meriți acei bani și să știi care sunt prioritățile tale de viață. Atunci când ai o viziune financiară mai mare decât tine, ai o valoare reală pe prosperitate și ai un nivel de merit ridicat cu siguranță că te vei bucura de bani” explică  Maria Cristina Banu, coach financiar. Și totuși se observă că multe persoane care se plâng de lipsa banilor, atunci când îi au, ”îi aruncă” în toate părțile și îi cheltuie rapid. ”Atunci când arunci banii nu te bucuri de ei. Cel mult te bucuri pentru moment de ceea ce cumperi cu banii și de acele simboluri ale bogăției, care nu reprezintă bogăția în sine. De fapt cred că este vorba de a te bucura de bani pe termen lung, și nu de a-ți satisface plăceri de moment care nu aduc satisfacție cu adevărat. Plăcerile de moment îți cheltuiesc banii, viziunea prosperității pe termen lung îți aduce bani” este de părere coach-ul financiar.

Cum să evităm risipa financiară?

Și totuși, plăcerile trebuie să aibă loc în bugetul cheltuielor lunare, chiar dacă bugetul este bine calculat. ”Înainte să  elimini risipa cred că trebuie să o înțelegi, pentru că mai mult ca sigur că are un rol în viața ta și îți aduce beneficii. Dacă vei încerca să o elimini pur și simplu, vei intra într-un cerc emoțional de frustrare și vinovație, care pe termen lung te va face să risipești și mai mult. La nivel subconștient atunci când scapi de bani, scapi de vină” a mai explicat Maria Cristina Banu.

Ce beneficii ai când cheltui banii ”aiurea”?

Recomandarea specialiștilor este să decodificăm ce reprezintă risipa pentru tine. În spatele ei poate fi nevoia de libertate, acceptare, iubire necondiționată, loialitate față de cineva care avea același tipar, poate revoltă față de cineva foarte strâns la pungă. Următorul pas este folosirea unor instrumente financiare practice precum jurnalul cheltuielilor, bugetul lunar și anual.

Maria Cristina Banu, coach financiar, foto arhivă
Maria Cristina Banu, coach financiar, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult