MINOCA este un tip de infarct neobișnuit care îi induce în eroare chiar și pe medici, și le afectează mai mult pe femei decât pe bărbați, chiar și în cazul femeilor ceva mai tinere.
Resimțit, în mod complet înșelător, ca o senzație de disconfort în spate, umeri și piept, infarctul miocardic cu artere coronare non-obstructive este un sindrom ale cărui cauze sunt generate de mai multe mecanisme fiziopatologice, tulburări vasculare sau miocardice.
În absența unei artere coronare cu blocaje/obstrucții sau a bolii coronariene obstructive, MINOCA este deseori nediagnosticat sau diagnosticat în mod eronat, tocmai de aceea nici nu i se acordă atenția cuvenită.
Spre deosebire de acest sindrom, în cazul diagnosticului de atac de cord, medicii folosesc diverse metode (cum ar fi operația de bypass, angioplastia sau stenturile) pentru a restabili fluxul sanguin. Apoi prescriu medicamente, recomandări privind modificări ale dietei zilnice, antrenamente fizice, și alte modificări ale stilului de viață, toate pentru a preveni formarea mai multor plăci arteriale și cheaguri.
În cazul MINOCA, unii dintre pacienți au un stil de viață sănătos, tensiunea arterială și nivelul colesterolului normale, și nici măcar antecedente familiale în ceea ce privește bolile cardiovasculare.
MINOCA poate reprezenta de la 25% până la 30% dintre toate atacurile de cord în cazul femeilor (și mai puțin de 10% la bărbați), potrivit C. Noel Bairey Merz, director Barbra Streisand Women’s Heart Center Centru din Los Angeles.
Simptomele MINOCA sunt aceleași cu cele ale unui atac de cord clasic care apare în cazul pacienților cu boala coronariană. Dar pentru că nu se găsesc blocaje în arterele coronare principale, pacienții părăsesc adesea spitalul cu o mulțime de incertitudini cu privire la ce a cauzat atacul lor de cord MINOCA, sau cum ar trebui să se pregătească ca să prevină un altul.
Însă, cardiologul Harmony Reynolds, de la NYU Langone Health, împreună cu colegii lui, au studiat recent vasele de sânge a 301 femei care au suferit atacuri de cord.
În loc să folosească angiografia tipică pentru a căuta placa arterială, au folosit diverse metode de imagistică cu rezoluții mai mari. Ceea ce le-a permis să privească dincolo de arterele coronare principale și să caute problemele cauzale în altă părți decât cele știute.
85% dintre participanții la studiu erau și pacienți diagnosticați cu MINOCA. Astfel, medicii au putut face o legătură între atacurile de cord ale femeilor și plăci de dimensiuni mici, precum și cheaguri din interiorul unor vase de sânge tot de dimensiuni mici.
Sistemul arterial seamănă mult cu un copac, a declarat Reynolds. Are trunchiuri mari și ramuri din ce în ce mai mici. Dacă se formează un cheag în trunchi, acesta poate fi transportat într-o ramură mai mică. Dacă cheagul este suficient de mare, poate distruge întreaga ramură și poate ucide o mică parte a mușchiului inimii. Asta credem că se întâmplă la unii pacienți MINOCA.
Pacienților cu infarct cu artere deschise li se spune adesea: „Nu ați avut un atac de cord”, revine Reynolds. „Studiul nostru arată că, de cele mai multe ori, această afirmație nu este corectă”. Diagnosticele greșite pot pune în pericol viața unui om. În primii 4 ani după ce a suferit un infarct MINOCA, o persoană trăiește cu riscul de până la 13% să moară din orice altă cauză, și cu riscul de 7% să facă un alt atac de cord, potrivit cardiologului Reynolds.
Există, de asemenea, o altă afecțiune înrudită cu MINOCA – numită INOCA (ischemie cu artere coronare neobstrucționate). Aceasta din urmă are multe dintre simptomele celei dintâi, dar fără un atac de cord propriu-zis.
Privind studiul INOCA, s-a realizat un sondaj în rândul a peste 200 de persoane, ale cărui rezultate au fost publicate chiar anul acesta, în 2023, și care clarificau următoarele aspecte:
Cazurile din ce în ce mai frecvente de MINOCA în rândul femeilor schimbă complet stereotipul conform căruia bărbații sunt cei mai expuși în fața infarctelor, prejudecată pentru care femeile chiar era tratate, din acest punct de vedere, cu ceva mai multă superficialitate.
Unora dintre ele li se spunea adesea că stările de agitație, durerile, stresul muscular provenea de la starea generală de nervozitate și li se prescria în principal odihnă.
Experții deja au remarcat că femeile vin mult mai repede, și mai des, la controale privind posibile semne ale infarctului, în raport cu ce se întâmpla cu câțiva ani în urmă, ele însele căzând pradă prejudecății că femeile „nu prea suferă de atacuri de cord”.
Totuși, cercetătorii nu au găsit motivațiile din spatele frecvenței crescute a MINOCA sau INOCA în cazul femeilor. Cardiologul Harmony Reynolds bănuiește că astfel de sindroame pot fi puse pe seama hormonilor sau terapiilor hormonale, sau pur și simplu din cauza faptului că, fiziologic, femeile sunt mai mici decât bărbații, inima și vasele de sânge sunt de dimensiuni mai mici în cazul lor și, implicit, blocajele arteriale și cheagurile nu pot fi identificate prin mecanismele imagistice convenționale.
Însă, pe de altă parte, MINOCA poate avea și cauze ceva mai speciale, cum ar fi:
Dincolo de gestionarea stresului cotidian, oricine are simptome care ar putea să îl/o ducă cu gândul la MINOCA sau INCA trebuie să își facă o programare la un medic cardiolog, să realizeze teste de sânge cât mai detaliate și, împreună cu medicul, să găsească un tratament medicamentos care să îl/o țină în siguranță și care l-ar/ar putea-o ajuta să ducă o viață normală, activă.
Citește și: Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: cum putem evita accidentul vascular cerebral sau infarctul
Sursă: webmd.com