Pentru că azi este Ziua Internațională a Clătitelor, ne-am gândit că nu putem sărbători mai bine decât cu câteva rețete unice și foarte gustoase, adunate din întreaga lume. Vorba aceea, câte popoare, atâtea obiceiuri culinare!
Iar când vine vorba de clătite, din SUA până-n India, găsești rețete care mai de care mai speciale, cum ar fi:
Probabil ai deja în minte imaginea aceea devenită celebră din filmele hollywoodiene – un teanc de clătite pufoase peste care curge sirop de arțar sau miere, în diminețile grăbite ale americanilor.
Acest mic-dejun clasic nord-american este ușor de făcut.
Ai nevoie de de făină, zahăr, praf de copt, bicarbonat de sodiu, sare, ouă, lapte, unt nesărat și ulei pentru uns tigaia.
Amestecă toate ingredientele uscate într-un bol și fă o gaură în mijloc. Adaugă ouăle, laptele și untul topit și amestecă până când toate ingredientele se combină perfect. Într-o tigaie unsă cu ulei sau unt, pune în jur de 1/3 ceașcă de aluat pentru fiecare clătită. Când încep să apară o mulțime de bule, e momentul să întorci clătitele. Gătește pana se rumenesc.
Se pot asezona cu unt si sirop de artar. Un topping grozav pot fi și fructele proaspete, de asemenea. Bucură-te!
Clătitele britanice sunt mai subțiri și mai asemănătoare cu clătite franțuzești decât cu versiunea americană. Tradițional se mănâncă cu suc de lămâie și un praf de zahăr.
Ai nevoie de făină, ouă, lapte, unt și sare.
Începe prin a cerne făina într-un bol, peste care adaugi un praf de sare. Faci o gaură în centru și adaugi ouălele. Bate oul în bolul cu făină, apoi adaugă treptat laptele și untul topit. Aluatul trebuie să aibă aceeași consistență precum cea a smântânei lichidă. Nu amesteca în exces.
Apoi, încălzește o tigaie pe foc mare, adaugă puțin unt cât să ungi întreaga suprafață a tigăii. Adaugă aproximativ două linguri cu aluat și înclină tava într-o mișcare circulară pentru a întinde aluatul. Gătește aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte.
Se consumă calde cu un strop de zeamă de lămâie pes ele, și un praf de zahăr cernut.
Clătitele olandeze dulci sunt foarte asemănătoare sufleului, coapte într-o tavă mare la cuptor.
Ingredientele sunt destul de asemănătoare celor pe care le folosești dacă vrei să gătești clătite americane sau britanice, modul de coacere este cel care face diferența majoră.
Ai nevoie de ouă, lapte, zahăr, sare, vanilie, făină și unt.
Mai întâi de toate, trebuie să încălzești o tigaie (de preferat din fontă sau orice tip de tigaie care merge și la cuptor) la 230ºC, pe treapta din mijloc a cuptorului.
În acest timp, într-un castron mare, bați ouăle timp de aproximativ 2 minute. Apoi adaugi pe rând laptele, zahărul, praful de sare, și vanilia. Continui să bați până combini foarte bine compoziția.
La sfarșit, cerni făina peste compoziție, și amesteci până nu se mai formează cocoloașe. Lasă aluatul să se odihnească timp de 5 sau 10 minute.
Acum este momentul să scoți tigaia din cuptor și să topești untul în tigaia încinsă. Toarnă aluatul și bagă tigaia înapoi, repede, la cuptor. Dutch baby trebuie să coacă aproximativ 15 minute sau până când părțile laterale se umflă și blatul devine maro auriu.
Tai clătita feliipe care le presari cu zahăr pudră și fructe proaspete.
Clătitele franțuzești ar putea părea ușor fanteziste și dificil de preparat dar, în realitate, sunt destul de simple!
Ai nevoie de aceleași elemente de bază: făină, ouă, lapte, apă, unt și sare.
Pentru a prepara aluatul, amestecă făina și ouăle într-un castron mare. Adaugă ușor, pe rând, laptele și apa continuând amesteci. După ce ai încorporat toate ingredientele, este momentul să adaugi praful de sare și untul topit – bați în continuare până când toate cocoloașele dispar.
Într-o tigaie încinsă, unsă cu ulei, torni 1/4 cană de aluat. Înclini tigaia circular, astfel încât aluatul să acopere uniform suprafața tigăii. Când partea de dedesubt a aluatului devine maro auriu, răstoarnă clătita și gătește și pe cealaltă parte.
Clătitele franțuzești pot fi umplute cu ingrediente sărate sau dulci, apoi pliate. Dacă vrei să mizezi pe ceva clasic, alege șuncă cu brânză sau Nutella cu banane.
Pentru a face aceste minuni culinare, ai nevoie de aceeași bază de ingrediente ca cele menționate până acum, și încă câteva detalii de care trebuie să ții cont.
Ai nevoie de: făină, zahăr pudră, praf de copt, cremă tartar, sare, ouă, lapte și vanilie. Vei avea nevoie, de asemenea, de patru forme pentru prăjituri, de dimensiuni medii din oțel inoxidabil, cercuri, inimi, sau orice forme preferi.
Începe prin a amesteca toate ingredientele uscate într-un bol. Într-un alt castron amestecă ingredientele umede (laptele, untul topit, vanilia și gălbenușurile de ou (păstrează albușurile). Apoi, într-un al treilea bol, bate cu un mixer electric albușurile spumă și crema tartar până compoziția devine fermă, aproximativ 2 minute.
Apoi, adăugă amestecul cu lapte peste făină și amestecă până când toate se armonizează. Adaugă 1/3 din albușurile bătute spumă în amestecul de făină și lapte, amestecă ușor. Apoi adaugă restul de albușuri și amestecă până se omogenizează.
Folosește spray de gătit pentru a unge formele, și așează-le într-o tigaie încinsă. Umple fiecare formă cu 1/2 ceașcă de aluat și acoperă tigaia cu un capac. Gătește până cand aluatul se ridică cât este forma, apoi intoarce cu grijă pe partea cealaltă. Gătește și cealaltă parte – ar trebui sa dureze în jur de 5 minute. Mănâncă cât sunt calde, cu unt și orice sirop preferi.
A sosit momentul să încerci o rețetă de clătite cu adevărat inedită.
Ai nevoie de apă, făină, sos de soia, ghimbir, sos Worcestershire, oțet din vin de orez, zahăr brun, fulgi de chili, ceapă verde.
Mai întâi pregătești aluatul adăugând pur și simplu apă călduță peste făină și amesteci până se formează un aluat neted pe care îl lași să se odihnească circa 20 de minute. În acest timp, pregătești sosul: amesteci într-un castron mic sosul de soia, ghimbirul tocat, sosul Worcestershire, oțetul din vin de orez, zahărul brun, fulgii de chili și ceapa verde/scallion, pe care îl lași deoparte.
După ce au trecut cele 20 de minute, împarte aluatul în două bucăți egale. Întinde fiecare bucată sub forma unui cerc de aproximativ 4 centimetri, cât să fie o foaie subțire, ungi fiecare cerc cu ulei, apoi adaugi peste ceapă verde tăiată subțire și un praf de sare.
Acum este momentul să rulezi ușor aluatul în formă de cerc și să îl tai în bucăți într-un buștean și tăiați-l în bucăți de 5 centimetri. Apoi, întinde fiecare bucată sub forma unui cerc subțire ceva mai mic de data asta. La final, gătești fiecare clătită într-o tigaie încinsă până se rumenește pe ambele părți. Se consumă calde, scufundate în sosul de soia cu ghimbir.
Pentru cei care mănâncă fără gluten sau sunt mari iubitori de cartofi, aceste clătite poloneze sunt un adevărat răsfăț!
Ai nevoie de 1 ceapă, 6 cartofi, 2 ouă, sare, piper, făină (fără gluten dacă dorești) și ulei.
Mai întâi, razi cartofii, adaugi peste ceapa și le combini, într-un castron, cu ouăle, sarea și piperul.
Apoi legi amestecul cu câtă făină este necesară. Torni puțin ulei într-o tigaie și îl lași să se încălzească.
Pui în tigaia încinsă linguri mari cu amestecul de cartofi (cât de mari preferi să le faci) și le lași la prăjit. Le întorci de pe o parte pe alta până când devin maro aurii. Aceste clătite merg perfect cu topping de smântână sau sos de mere.
Pentru a prepara acest produs cu care se mândresc mândresc venezuelenii și columbienii, chiar dacă este un produs de bază, relativ simplu, în primul rând trebuie să îți dai voie să fii surprins.
Ai nevoie doar de trei ingrediente: apă caldă, sare și făină de porumb. Da!
Începe prin a amesteca într-un castron mare făina de porumb cu puțină sare. Apoi adaugă apa caldă și continuă să amesteci bine. Lasă compoziția să se odihnească timp de aproximativ zece minute.
Apoi, cu mâinile creează mingii mici, de dimensiunea unei mingi de golf sau puțin mai mari. Aplatizează fiecare bilă și modelează tot cu mâinile până obții un cerc frumos, de aproximativ 2 cm grosime.
Într-o tigaie bine încinsă, unsă cu ulei sau chiar grăsime de la untură, pune arepas așa încât să nu se atingă una de alta. Gătește până devin aurii, și întoarce. Când clătitele arepas sunt aurii pe ambele părți, sunt numai bune de mâncat. Savurează cu unt și brânză rasă.
Aceste clătite marocane suntca niște bureți delicioși, foarte asemănători cu crumpets (renumitele pâinici englezești).
Ai nevoie de făină fină de griș sau făină din gâu dur, făină universală, sare, zahăr, praf de copt, drojdie și apă călduță.
Amestecă într-un bol toate ingredientele uscate, cu excepția drojdiei.
Într-un castron separat, amestecă drojdia în apă călduță. Apoi adaugă-o peste ingredientele uscate. Amestecă până se omogenizează și lasă compoziția să se odihnească timp de 10 minute.
Într-o tigaie fierbinte, toarnă puțin aluat în tavă și mișcă tava așa încât să întinzi aluatul. Când se formează multe bule deasupra, răstoarnă și gătește și pe cealaltă parte. Se mănâncă fierbinți cu unt si miere sau presărate cu zahăr.
O clătită cu adevărat exotică!
Ai nevoie de făină, sare, ouă, Kimchi, Kimchi zeamă, ardei iute.
Pregătești aluatul amestecând puțină făină cu un praf de sare. Apoi amesteci puțină apă rece cu un ouă bătut, niște Kimchi solid, niște Kimchi lichid și ardei iute în funcție de preferințe. Omogenizează totul foarte bine. Adaugă cuburi de gheață peste compoziție ca să rămână rece.
Într-o tigaie bine încinsă, unsă cu ulei, toarnă o parte din aluat și gătește la foc mare timp de 20 de secunde, apoi redu focul spre mediu-mic. Întoarce clătitele și apasă pe fiecare pentru a deveni foarte crocantă. Bucură-te de aceste clătite cu sos de soia peste ele.
Asemenea Baby Dutch, clătitete finlandeze se coc la cuptor.
Ai nevoie de zahăr, făină, sare, ouă și lapte.
Începe prin a preîncălzi cuptorul la 230° C. Cât timp cuptorul se încălzește, într-un castron amestecă zahărul, făina și praful de sare, apoi adaugă ouăle și puțin lapte.
Folosește un mixer electric pentru a bate bine. Unge o tavă cu unt topit, toarnă aluatul în tavă și lasă la copt pentru 30 de minute.
La final, taie în forme pătrate și presară deasupra zahăr pudră, fructe proaspete, sau acoperă-le cu cremă de brânză și apoi adaugă fructele.
Aceste clătite indiene cu linte sunt sănătoase și delicioase.
Ai nevoie de 3 sau 4 căni de aluat Dosa (orez și linte înmuiate peste noapte, amestecate până la omogenizare și lăsate la fermentat timp de 6 ore), sare, apă, ardei iute, pudră de curry, frunze proaspete de coriandru, ceapă.
Odată ce ai aluatul gata, trebuie doar să mai adaugi peste sare, apă, niște ardei iute tocat mărunt, pudră de curry, frunze proaspete de coriandru tocate mărunt și puțină ceapă tot așa, tocată mărunt.
Amesteci toate ingredientele până se combină foarte bine, și încălzești bine o tavă.
Întinzi în tavă o lingură mare de aproximativ 3 cm grosime. Lași la gătit până când părțile laterale încep să devină maro, apoi răstorni pe partea cealaltă. Gătești încă aproximativ 30 de secunde. Sunt delicioase dacă le mănânci alături de chutney (condiment specific indian din fructe și legume).
Citește și: Clătite de post umplute cu ciuperci și sos bechamel cu lapte vegetal
Sursă: msn.com