Dacă ai tensiunea arterială mare, te poți baza pe următoarele 7 băuturi care sunt foarte gustoase, dar și de mare ajutor din punctul de vedere medical.
American Heart Association a anunțat că aproape 50% dintre americanii adulți suferă de hipertensiune. În România realitatea este la fel de dură: în 2022, reprezentanții Societății Română de Cardiologie au tras un semnal de alarmă privind „ucigașul tăcut”, 1 din 2 adulți români suferă de hipertensiune arterială, aceasta fiind cauza principală a deceselor cardiovasculare.
De aceea, este foarte important să conștientizăm rolul esențial al nutriției în reducerea hipertensiunii, și cum alegerile cele mai mărunte pot face o diferență majoră în controlul tensiunii arterială, așa cum pot fi și sucurile, băuturile pe care le consumăm.
1 din 2 adulți români suferă de hipertensiune arterială.
Doctor Nick West, MD, cardiolog la Abbott’s Vascular Business și Kimberly Snodgrass, purtător de cuvânt la Academy of Nutrition and Dietetics au făcut o listă de recomandări cu sucurile lor preferate.
Citește și: Hipertensiunea, redusă cu ajutorul antrenamentelor yoga
Totuși, doctor West a ținut să menționeze faptul că aceste băuturi nu pot și nu trebuie considerate solitare ca remediu împotriva hipertesiunii. Ele ajută într-o mare măsură dacă fac parte dintr-o dietă mai amplă prescrisă de medicul tău cardiolog.
7 băuturi bune pentru hipertensiunea arterială
- Laptele degresat sau cu concentrație de grăsimi scăzută – o cană de lapte pe zi poate să limiteze hipertensiunea. Snodgrass a confirmat că laptele degresat este bogat în vitamina D care, la rândul ei, previne hipertensiunea;
- Ceai de hibiscus – data viitoare când ții în mână o cană cu ceai, ai grijă să fie de hibiscus. Tot Snodgrass ne spune că ceaiul de hibiscus are în compoziție antociani și alți antioxidanți. Aceștia ajută venele să nu se comprime și să nu obtrucționeze fluxul sângelui;
- Suc de rodii – sucul preferat al lui Snodgrass! De asemenea bogat în antioxidanți și viamina C;
- Suc de sfeclă – doza mare de nitrați din fiecare pahar ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale;
- Suc de roșii – bogat în antioxidanți, sucul de roșii te ajută atât în ceea ce privește tensiunea arterial sistolică, cât și distolică; Doctor cardiolog West ne sfătuiește să mergem pe varianta fără sare pentru că, în această formulă scade și colesterolul, și are și o concentrație mai bună de vitamina C;
- Suc de frute de pădure – toate fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și contribuie într-o mare măsură în dietele anti-îmbătrânire. Chiar și combinate cu cereale au același efect;
- Ceai sau cafea – doctor West confirmă că ambele băuturi ajută la scăderea hipertensiunii. Dintre tote tipurile de ceai s-a demonstrat că cel verde este mai eficient. Cafeaua este ceva mai controversată, dar în doze controlate, și nu în exces, aduce îmbunătățiri atât la nivel cardiovascular per ansamblu, cât și punctual raportat la nivelurile tensiunii arterială.
Citește și: Fructul pe care e bine să-l mănânci dimineața dacă ai probleme cu tensiunea sau glicemia
Sursă: thehealthy.com