Pacienții diagnosticați cu diabet au imperioasă nevoie să adopte obiceiuri noi care să le asigure valori optime ale glicemiei. Pacienții care au deja boli cronice instalate trebuie să se consulte cu medicii curanți pentru a afla noile strategii de tratament. Iată ce trebuie să știe pacienții cu boli de rinichi: ”Diabetul e o boală în care fie nu produci suficientă insulină, fie insulina pe care o produci nu e la fel de eficientă. Corpul tău folosește insulina pentru a converti în energie zaharurile pe care le absorbi din alimentație. Când insulina nu mai e suficientă, zaharurile rămân mai mult în sânge și încep sa erodeze părți din corpul tău. Zaharurile în exces pot să afecteze glomerulii, acele părți din rinichi ce se ocupa cu filtrarea toxinelor. Pentru a-ți proteja rinichii, este important sa controlezi valorile glicemiei” explică dr. Ionuț Poeană, medic nefrolog și promotor la educației medicale.
Este important a înțelege exact ce se poate întâmpla la pacienții diabetici care au și boli de rinichi. ”Imaginează-ți rinichii ca pe niște site. Ochii sitei sunt suficient de mari să lase să treacă toxinele în urină, însă suficient de mici cât să oprească elementele de care corpul tău are nevoie. Când ai prea multe zaharuri în sânge prea mult timp, așa cum se întâmplă când diabetul nu este bine controlat, ochiurile sitei se lărgesc, și încep să lase să treacă și lucruri de care corpul tău are nevoie. Primul lucru care începe să fie pierdut în urină atunci când ochiurile sitei sunt deteriorate este o proteină numită albumină (se numește așa pentru ce e aceeași proteină ca cea din albușul de ou)” a mai completat medical nefrolog.
Ceea ce trebuie reținut este că albumina este una dintre cele mai importante proteine din organismul uman. Acționează ca un magnet pentru apă. ”Asta înseamnă că atunci când albumina începe să treacă prin sită și să iasă în urină, asta face ca mai multă apă decât de obicei să treacă prin această plasă. Asta înseamnă ca presiunea la care e supus glomerulul (sita, dacă iti aduci aminte, e o metafora pentru glomeruli), creste. Asta face să apară mai multe rupturi în ochiurile plasei, care lasă sa treacă mai multă albumina, care aduce mai multă apă, care crește și mai mult presiunea, care rupe și mai mult “țesătura” și tot așa” a mai adăugat dr. Ionuț Poeană.
Simultan, organismul începe să repare ”rupturile” prin printr-un proces care se numește fibroză. ”E la fel ca atunci când încerci sa coși un pulover rupt. Structural e reparat, însă nu mai arata la fel ca la început. La fel și în cazul rinichilor. Structurile reparate prin fibroza nu mai sunt capabile să filtreze toxinele, și ele încep să se acumuleze în corp” a mai explicat medical. Pierderile de albumină prin urină nu afectează doar rinichii ci și inima.