4 pași prin care poți să-ți exprimi furia în cuplu

Furia poate dezbina ușor un cuplu.
  • Publicat:
4 pași prin care poți să-ți exprimi furia în cuplu

Furia este o emoție puternică ce poate escalada rapid în agresivitate sau, dimpotrivă, în ridicarea unor bariere de care partenerul va putea trece foarte greu. Iată 10 modalități prin care poți să-ți exprimi sănătos furi într-o relație.

Deși, poate, am fost învățați că nu e politicos să ne exprimăm furia sau ni s-a spus adesea că furia e o emoție căreia nu ar fi bine să-i dăm curs, deși uneori poate fi zgomotoasă, furia ne aduce informații valoroase în cuplu. Ea apare atunci când simțim că am dat prea mult prtenerului, când ne-am sacrificat prea mult, când i-am permis să ne încalce anumite limite, când noi nu ne-am împlinit niște nevoi.

Iată 4 pași care te pot ajuta să îți exprimi furia, fără să devii agresiv și ca discuția să escaladeze:

Oferă-ți timp să te calmezi!

Ai grijă să nu lași furia să devină agresivitate. Fă o pauză și respiră. Apoi ieși puțin la aer, fă o plimbare scurtă, meditează sau uită-te la un serial amuzant. În momentul în care reușești să devii mai calm, poți să privești în spatele acestei furii, ce anume te deranjează și gândește-te care este cel mai intelligent mod de a o aborda.

Află tu mai întâi de ce ești furios, înainte de avorbi cu partenerul. O modalitate foarte eficientă prin care poți să-ți “decantezi” emoțiile este aceea de a le scrie într-un jurnal. Pur și simplu scrii ceea ce ai simțit înainte de a deveni furios, află ce a declanșt furia, dacă au existat niște semnale de alarmă sau semne declanșatoare. Sau poți vorbi cu un prieten sau, evident, în cabinetul unui psiholog.

Abia după ce ai înțeles tu ce a declanșat furia – dacă a fost o rană de abandon, o rană de respingere sau una de nedreptate, spune-i partenerului cum te-ai simțit. Ia în calcul și faptul că furia se poate acutiza în momente în care ți-e foame, ești obosit sau simți durere.

Spune ce simți, într-un mod direct, dar blând

Nu uita că e nevoie să fii tu calm atunci când vrei să-I împărtășești partenerului motivele pentru care ai devenit furios. Spune-i partenerului cum te simți, fără să aștepți ca el să își dea seama singur. Nimeni nu poate ghici cum te simți tu. Așa că încearcă si fii asertiv, fără să fii supărat sau să încerci să-i reproșezi partenerului că este vina lui.

Ține cont că e important să nu-ți învinovățești iubitul/iubita, de aceea e indicat să folosești propoziții la persoana I singular. E important să subliniezi modul în care comportamentul lui te-a afectat. Și nu uita să folosești un ton bland și o voce calmă.

Ascultă și punctul de vedere al partenerului

Acum, după ce ai spus ce aveai de spus, e momentul să asculți ce are de spus și celălalt. Însă ascultă-l în mod real, așa cum ai fi avut și tu nevoie să fii ascultat/ă. Nu îl întrerupe, menține contactul vizual, fii interesat/ă în a-I descoperi punctul de vedere.

Acum e momentul în care puteți realiza împreună că furia poate fi rezultatul unei neînțelegeri sau partenerul poate își dă seama că a fost o greșeală și își dorește să îndrepte acest lucru.

Găsiți împreună o rezolvare

O relație sănătoasă înseamnă să lucrați împreună ca o echipă și să puneți relația mai presus de ego-ul fiecăruia. Adică să găsiți soluții care să vă convină amândurora și care să arate că vă respectați și vă sprijiniți reciproc.

Chiar dacă poate părea imposibil să îți poți gestiona furia, mai ales dacă nu ai fost lăsați să o exprimi în copilărie sau ți s-a spus că nu e frumos să fii furios, prin exercițiu vei putea găsi o cale să gestionezi această emoție furtunoasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult