Există trucuri de sănătate mintală care ne pot ajuta să ne păstrăm echilibrul emoțional, pentru că știm cu toții că a avea grijă de noi înșine este absolut esențial. Când practicăm îngrijirea de sine, ne transmitem faptul că merităm timpul și efortul depuse. Totuși, încă este dificil să ne facem timp pentru noi înșine. Iată 4 trucuri oferite de psihologi, pe care le putem aplica și noi, pentru a fi mai în contact cu noi înșine și cu nevoile noastre.
Sportul este o activitate de autoîngrijire fără doar și poate. Facem sport nu numai pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea psihică, deoarece ne ajută să ne reglăm ceva mai bine emoțiile și ne amintește că suntem puternici și capabili. Exercițiul fizic ne spune că putem să ne împingem limitele și să facem lucruri care ni se par dificile. Ani buni de cercetări au arătat că exercițiile fizice pot fi unul dintre cele mai eficiente antidepresive comportamentale existente. Obișnuiam să atribuim acest lucru eliberării de endorfine, dar se dovedește că exercițiile fizice regulate eliberează și endocannabinoizi, care ne îmbunătățesc sentimentul de conexiune socială și sensibilitatea la plăcere.
Sprijinul social este o parte importantă a rutinei zilnice de îngrijire personală. Cercetătorii au descoperit că sprijinul social – prieteniile pozitive – poate fi un factor de protecție pentru suferința psihologică, inclusiv anxietatea, depresia și simptomele stresului post-traumatic.
O strategie simplă de îngrijire personală este aceea de a verifica cu noi înșine ce anume ne dorim, cu adevărat. Putem face acest lucru prin intermediul unei pauze, în diferite momente ale zilei, și practicarea mindfulness-ului. Este important să cultivăm practici pe care le putem susține cu ușurință în viața noastră de zi cu zi. Este atât de ușor să fii implicat în tot ceea ce se întâmplă în viața ta, iar a găsi timp pentru îngrijire personală poate fi adesea văzut doar ca pe un alt task la lista lungă de lucruri pe care le avem de făcut zilnic. De aceea, ajută enorm ca pe parcursul unei zile să luăm câteva pauze și să stăm cu noi înșine – să ne acordăm cu nevoile și gândurile noastre reale și, neapărat, să respirăm.
Există multe cercetări care vorbesc despre beneficiile petrecerii timpului în natură. Acesta este unul dintre cele mai importante trucuri de sănătate mintală. Pe lângă beneficiile fizice ale mersului, este extrem de relaxant să petrecem timp în aer liber, observând sunetele, mișcările, texturile, toate diferitele nuanțe de verde din jurul nostru. Natura ne limpezește mintea, ajută la eliberarea stresului și oferă o pauză de la tehnologie. Chiar dacă vorbim de o simplă plimbare de 15 minute de la metrou sau stația de tramvai până acasă, sau de o plimbare prin parc sau prin cartier, a ieși afară și a ne mișca este extrem de benefice, iar efectele se văd numaidecât!