Pofta de cartofi poate fi, uneori, mai mult decât un simplu moft, indiferent că îi preferi prăjiți, copți, natur sau făcuți piure. În cele mai multe cazuri, pofta de cartofi este doar… o poftă și atât. Un confort pe care creierul îl solicită deoarece simți că ai nevoie de mai multă energie – pe care o obții ușor din carbohidrați. Alteori însă poate fi implicată o carență de vitamine sau minerale.
Cartofii, deși sunt blamați (pe nedrept) pentru toate siluetele greu încercate, sunt alimente excelente din punct de vedere nutrițional. Conțin fibre care ajută digestia și reduc colesterolul, carbohidrați complecși care ne dau energie, potasiu, fier, magneziu, acid folic, colină și vitamina C, toate acestea având un rol important pentru buna funcționare a organismului, inclusiv la nivelul creierului.
Firește, măsura e cheia de control, deci cantitatea de cartofi pe care o consumi va dicta calea corectă sau greșită spre care te îndrepți.
Dacă te încearcă pofta de cartofi cam prea des, iată 5 motive.
Citește și: Cum te îngrașă sarea, deși are zero calorii. Motivul pentru care iei în greutate dacă mănânci sărat
Dacă ești foarte deshidratat, corpul cere sare! Și ce aliment îți vine prima dată în minte când te gândești la ceva sărat, dacă nu delicioșii cartofi prăjiți sau chipsurile cu (prea) multă sare?
Pentru că acestea nu sunt deloc variante sănătoase și nici prietenoase cu silueta, este indicat ca pofta de cartofi să ți-o potolești cu… un pahar mare de apă. Gest pe care să îl faci de măcar 8 ori pe zi, adică 8 pahare cu apă.
Dacă nu îți place gustul apei simple, o poți îmbunătăți cu suc de lămâie și castravete.
Citește și: Cu ce sunt „tratați” cartofii prăjiți pentru a crea dependență. Chimicalele care ne distrug sănătatea
Carbohidrații complecși din cartofi (dar și din fructe, legume, quinoa, orez brun, ovăz, pâine integrală) sunt ideali pentru a-ți recăpăta energia. Spre deosebire de carbohidrații simpli, pe care îi găsești în dulciurile cu mult zahăr, cei complecși sunt mult mai ușor de digerat și, mai important, nu se văd pe cântar.
Desigur, cu măsură, din nou! Nu carbohidrații îngrașă, ci caloriile, numărul lor crescut mai exact.
Cartofii pot fi consumați și înainte de a merge la sală – studiile arată că aceștia dau mai multă energie decât cafeaua și ajută la creșterea performanțelor sportive. În plus, sunt sățioși, deci te saturi repede cu o cantitate relativ mică și foamea e ținută la distanță câteva ore bune.
Totuși, evită să consumi cartofi prăjiți în mult ulei. Cel mai bine îi faci la cuptor sau natur.
Citește și: Cum să mănânci cartofi fără să crească glicemia. Trucul simplu și eficient la care nimeni nu s-a gândit
Pofta de cartofi poate semnala și o carență nutrițională, cel mai probabil lipsa de potasiu. Doza zilnică recomandată de potasiu este de 4.700 mg, acest mineral fiind important pentru prevenirea retenției de apă și a problemelor ce privesc sistemul nervos și cardiovascular.
Nu doar cartofii sunt bogați în potasiu, ci și bananele, portocalele, piersicile, spanacul, semințele de dovleac, fasolea verde, sfecla roșie, pepenele roșu, somonul sau iaurtul.
De asemenea, pofta de cartofi poate fi și o consecință a nivelului prea scăzut de vitamina C din sânge. Pe lângă cartofi, alte surse naturale bogate în vitamina C sunt ardeiul gras, pătrunjelul, broccoli, conopida, căpşunile, roşiile, varza de Bruxelles, citricele (portocale, lămâi, lime, grepfrut, pomelo).
Citește și: 5 semne că duci lipsă de vitamine și minerale. Le vezi dacă te uiți în oglindă
Nu de puține ori, ba chiar aproape tot timpul, pofta de cartofi – în special de cartofi prăjiți – este un șiretlic prin care creierul încearcă să te convingă că te vei simți mai bine, mai calm. Și asta pentru că – surpriză sau nu – satisfacerea nevoii de carbohidrați e văzută, din punctul de vedere al evoluției, ca un lucru benefic, ne conferă siguranță, ne transmite mesajul că nu urmează o perioadă de înfometare.
Odată cu prima îmbucătură de cartofi, creierul începe să secrete aproape instant dopamină, cunoscută drept molecula fericirii. Iar asta ne face să ne simțim bine, confortabil. Nu e de mirare, așadar, că pofta de cartofi apare în cele mai stresante situații.
Nu e nicio problemă să te răsfeți din când în când cu o porție mică de cartofi prăjiți, dar nu face din asta un obicei și caută mai degrabă sursa stării tale emoționale fragile.
Un alt motiv pentru care poftești la cartofi poate fi… foamea. Dacă ții cură de slăbire și te înfometezi, stomacul îți va cere constant de mâncare, iar vicleanul creier – mare iubitor de grăsimi și carbohidrați – îți va transmite că vrea „ceva bun”. Și cartofii prăjiți sunt combinația cea mai la îndemână, dar nerecomandată pentru a-ți satisface foamea, mai ales dacă ții la greutatea ta.
În schimb, poți să îți faci 2 cartofi copți sau un piure căruia să îi alături o bucată mică de carne. Sunt variante mult mai sănătoase și sățioase decât cartofii prăjiți.
Reamintim că procentul de carbohidrați necesar organismului este de 45-65% din totalul caloriilor ingerate. Dacă depășești acest procent, riști nu numai să te îngrași, ci și să ai diverse probleme asociate cu greutatea excesivă: boli cardiovasculare, articulare, dureri de spate etc.
Chiar dacă nu sunt la fel de satisfăcătoare din punctul de vedere al gustului comparativ cu cartofii prăjiți sau chipsurile, anumite alimente îți pot potoli pofta de carbohidrați într-un mod mai sănătos.
Spre exemplu, în loc să ronțăi chipsuri din cartofi, poți opta pentru bețișoare de morcov, țelină, ardei gras, dovlecel, rădăcină de pătrunjel sau popcorn (cu atenție la excesul de grăsimi și arome adăugate!).
Nucile, la rândul lor, sunt excelente pentru a tăia din pofta de cartofi, în special fisticul crud, nesărat.
Cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu dovleac, nap sau cartof dulce tăiat bețișoare „prăjit” la cuptor. Iar piureul de cartofi poate fi lăsat deoparte pentru unul făcut din conopidă, cu mult mai puține calorii.