Dacă vreți „să intre la apă” colăceii de pe șolduri și aveți nevoie de inspirație în ceea ce privește alimentația, vă propun o rețetă ușoară, la propriu și la figurat: ciuperci umplute la cuptor. Bine, bine, dar „umplute cu ce?”, v-ați putea întreba.
Opțiunile sunt nenumărate, dar eu am ales această combinație: pastramă de vită, ceapă verde, pătrunjel proaspăt și cașcaval. Aplicația pe telefon pe care o folosesc pe post de jurnal alimentar îmi spune că este o opțiune destul de echilibrată, deoarece există un raport (aproape) perfect între proteine, carbohidrați și grăsimi.
Alte variante de luat în calcul sunt ciupercile umplute cu spanac sau urzici și usturoi verde, trase puțin la tigaie înainte.
Până una alta, vă las mai jos rețeta care m-a scăpat de oroarea numită „calorii” la masa de seară.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Așază frumos ciupercile curățate pe o tavă întinsă pe care ai pus hârtie de copt.
Primul ingredient din ciupercile umplute este pastrama tăiată cubulețe. Urmează apoi ceapa verde, pătrunjelul tocat, „moțul” de cașcaval, sare și piper după gust.
La final, dă-le ciupercilor „luciu” cu un strop de ulei de măsline.
Bagă tava la cuptor, unde se va întâmpla magia. După 30 de minute, la 200 de grade Celsius, ciupercile și ceapa vor fi numai bune de moi, iar cașcavalul se va topi frumos și va căpăta un aspect gratinat.
Așa cum spune titlul, cu mai puțin de 200 de calorii am pus burta la cale. Și nici măcar nu am terminat întreaga tavă de ciuperci de una singură! Am mâncat cu poftă și pe săturate 4 ciuperci umplute.
Cum arată situația caloriilor:
Totalul final de calorii, însumând cele de mai sus, este de 168. Și nu vă imaginați că vă ridicați de la masă flămânzind în continuare.
Ciupercile sunt foarte sățioase și au multe proteine, fiind numite, pe bună dreptate, „carnea săracului”. Vă provoc să încercați și voi această rețetă de ciuperci umplute la cuptor!