Persoanele care au avut zona zoster pe termen lung prezintă un risc mai mare de a dezvolta o afecțiune cardiovasculară majoră, sugerează unul dintre cele mai ample studii de până-n prezent.
Studiul coordonat de reprezentanți ai Universității Harvard, publicat online în revista Journal of the American Heart Association, a analizat peste 200.000 de adulți americani – dintre care niciunul nu a suferit vreodată un accident vascular cerebral sau o boală coronariană – pe o perioadă de timp de până la 16 ani.
Folosind metoda chestionarului, la fiecare doi ani cercetătorii au colectat informații despre implicațiile zonei zoster, accidentul vascular cerebral și boli de inimă în rândul participanților, confirmând fiecare diagnostic cu fișele medicale ale acestora.
Citește și: Ce poți face azi, ca să eviți mâine un accident vascular cerebral!
Cei care au avut zona zoster (o reactivare a aceluiași virus care provoacă și varicela) au prezentat un risc mai mare de accident vascular cerebral sau boală coronariană în comparație cu participanții care nu au suferi de zona zoster.
O mare parte dintre datele studiului au fost colectate înainte ca vaccinurile împotriva zonei zoster să devină disponibile pe scară largă.
Dar chiar și după ce vaccinul a devenit accesibil, mulți oameni eligibili pentru vaccin – adulți de sau peste 50 de ani – nu apelează încă la acest tip de protecție sau nu primesc vaccinul, au declarat autorii studiului.
Ei au recomandat vaccinarea împotriva zonei zoster pentru a reduce șansele de a dezvolta nu doar erupția dureroasă specifică acestei boli, ci și posibilele efecte negative asupra sistemului cardiovascular, ce pot apărea în timp.
Sursă: health.harvard.edu